Hlavní obsah

RECENZE: Růže pro Jiřího Šlitra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři tváře Jiřího Šlitra připomněl koncert Šli tři Šlitři uvedený ve čtvrtek v pražském Divadle Semafor, v den stého výročí jeho narození. Šlitr muzikant, Šlitr výtvarník a Šlitr komik byli tématem vzpomínkového večera na jednoho ze zakladatelů a protagonistů divadla.

Foto: Petr Sankot

Jitka Molavcová inspirativně nahradila po boku Jiřího Suchého Jiřího Šlitra.

Článek

Původní plán byl uspořádat Šlitrovi velkolepou oslavu v jednom velkém pražském divadle. A je moc dobře, že to nedopadlo, protože pompéznost je to poslední, co se k oslavenci hodí.

Jiří Šlitr patří do intimního prostředí Semaforu, kde na něj s láskou vzpomínali a s porozuměním interpretovali jeho a Suchého písničky. A publikum si je tiše pobrukovalo s nimi.

Na úvod symbolicky zazněla píseň K smíchu toto představení z první semaforské hry Člověk z půdy a po ní v podání dvanáctileté Ley Hurábové Včera neděle byla. A pak už šel jeden hit za druhým, Ach, ta láska nebeská, Je nebezpečné dotýkat se hvězd, Motýl, Malé kotě, ale i ty méně známé. Většina v podání sólistů, další v orchestrální podobě perfektně šlapajícího komorního obsazení semaforské kapely pod vedením pianisty Jakuba Přibyla.

Publicista Lukáš Berný: Jiří Šlitr měl čtyři tváře

Hudba

Jiří Suchý, jemuž to i ve dvaadevadesáti letech stále báječně zpívá, potěšil rozehranou verzí písně Koupil jsem si knot, s Jitkou Molavcovou byli skvělými partnery v řadě čísel.

Swingovým cítěním zaujala i stále výborná Olina Patková. Nevyplaceným blues a Krajinou posedlou tmou se blýskl Petr Macháček, šansonovou zpěvností a šarmem Jolana Haan Smyčková a Jiří Štědroň. Nezapadli ani zpívající trumpetista Michal Stejskal, Barbora Šampalíková a skvělé muzikantsko-pěvecké trio Eliška Hurábová, Veronika Tichá a Magdalena Jedličková.

Samozřejmě že na mnoho oblíbených písní nedošlo, to by večer musel trvat až do rána. Ale je dobře, že zazněly i ty méně známé. Třeba melodram Můj pes v jímavém přednesu Jitky Molavcové. A došlo i na samotného Šlitra ve známém televizním klipu k písni Řada koní.

Šlitrovu výtvarnou tvář představily jeho kresby promítané střídavě s vtipným komentářem na zadní plátno. Půvabný byl nápad sestavit z jeho kreseb muzikantů výtvarný big band hravě okomentovaný Jiřím Suchým.

Večer končil písní Jó, to jsem ještě žil a růží, kterou ve váze na provázku poslal Jiří Suchý Jiřímu Šlitrovi do jeho nebeského angažmá. Bylo to gesto něžné a krásné.

Z původního plánu na jeden koncert vznikl pořad, který se bude na dejvické scéně hrát do konce tohoto roku. Možná i déle. Už teď jsou reprízy beznadějně vyprodané.

Šli tři Šlitři
Koncepce a režie Jiří Suchý. Premiéra 15. února v Divadle Semafor, Praha
Hodnocení: 95 %

Sto let od narození Jiřího Šlitra připomene album jeho písniček

Hudba

Jiří Suchý: Vracím Semafor k původní poetice

Divadlo

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo Semafor

Může se vám hodit na Zboží.cz: Semafor: komplet 1964 - 1971 - J. Suchý, J. Šlitr

Reklama

Výběr článků

Načítám