Hlavní obsah

Odbočení z cesty Losers Cirque Company

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední domácí novocirkusový soubor Losers Cirque Company podniká v posledních letech pokusy o vybočení z čistého spojení akrobatického umění a divadla. A to směrem k výrazovým prostředkům, jež mohou být pro soubor i diváky obohacující.

Foto: Kristýna Zejkanová

Anna Kameníková a Vojtěch Fülep jsou činoherními protagonisty inscenace Národní sbírka zlozvyků.

Článek

Příkladem zdařilého spojení akrobacie s výtvarným prostorem Anežského kláštera je loňská inscenace Sancti, pracující s vizualitou a duchovním podtextem.

Ve své poslední premiéře uvedené v branickém Divadle Bravo! vykročili Loseři směrem k činohře. A i když si k tomu přizvali renomovaného dramatika a režiséra Tomáše Dianišku, výsledek je tentokrát dost rozpačitý.

Foto: Kristýna Zejkanová

Do Národní sbírky zlozvyků zabloudí i postavy z Harryho Pottera.

Inscenace Národní sbírka zlozvyků si bere na mušku činnosti, jež se svým nositelům mohou jevit jako roztomilé, ale ve veřejném prostoru nikoli, zkrátka naše zlozvyky. A pojmenovává či předvádí jich opravdu hojnou kolekci, od krkání a mlaskání u stolu až po onanování. Už to nezní zrovna moc lákavě.

RECENZE: Jak dosáhnout duchovní očisty

Kultura

Bohužel přehlídka zlozvyků je navíc navěšena na celkem chatrnou osu příběhu, který nabízí prakticky jedinou situaci, spočívající v tom, že dívka Sára (Anna Kameníková) touží najít si stálého partnera. A do cesty jí vstupují právě zlozvyky, které vnímá na rozdíl od ostatních s mimořádnou citlivostí.

Členové Losers Cirque Company se na scéně objevují coby postavy ze Sářina okolí s život znepříjemňujícími zlozvyky. Jejich výstupy se pohybují mezi pantomimou a akrobacií, kterou zde ovšem uplatní v daleko menší míře a efektnosti, než by jim slušelo.

Foto: Kristýna Zejkanová

Akrobatická čísla jsou na příběh navěšená zvenčí. Ale zaplaťpánbůh za ně.

Akrobatická čísla jsou na příběh navěšena zvenčí a neorganicky. Působí spíš jako více či méně vtipné estrádní výstupy. A je celkem jedno, zda jde o pejska, který zanechal v parku svůj exkrement, anebo Harryho Pottera s kouzelným koštětem.

Tato estráda se ale dost vleče a ti, kteří se těší na energickou akrobacii Loserů, si na své moc nepřijdou.

Ne každé odbočení z cesty je ku prospěchu, ale nejspíš je nutné je podniknout, abychom to zjistili. Ostatně to už věděl i průzkumník slepých cest Jára Cimrman.

RECENZE: Grandiózní výpověď o posedlosti a snu

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo BRAVO!

Reklama

Související témata:
Divadlo BRAVO!

Výběr článků

Načítám