Hlavní obsah

Do Mahenova divadla se po třiceti letech vrací Gogolova komedie Ženitba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úředník ve vysoké funkci Ivan Podkolesin ve zralém věku po zralé úvaze pomyslí na manželský stav. Ale nebýt jeho všehoschopného přítele Kočkareva, nikdy by se neodhodlal požádat o ruku dívku na vdávání v letech Agátu. Ale ani poté si není stále úplně jistý, jak sám říká: „… jako by to nebylo divné: Pořád jsi nebyl ženatý a najednou máš být ženatý…“

Foto: Archiv NdB, Bára Bachmanová

Gogolova Ženitba se vrací do Mahenova divadla. Na snímku Tereza Groszmannová a Bedřich Výtisk, nad nimi Tomáš Šulaj

Článek

Komedii o tom, jak je těžké se rozhodnout a jak je těžké svému rozhodnutí dostát, uvidí diváci v Mahenově divadle v Brně poprvé v pátek. Ženitba se tak vrací po třiceti letech.

Režisér Štěpán Pácl se rozhodl pro nevšední obsazení hlavních postav. V jeho pojetí jsou totiž Podkolesin a Agáta lidé ve zralém věku, životem a osudem zkoušení i zkušení. I to přidává na humornosti některých momentů a situací.

V hlavních rolí dvou podivuhodných snoubenců Agáty Tichonovny a Ivana Podkolesina se představí Tereza Groszmannová a Bedřich Výtisk. „Je zřejmé, že provokativní obsazení hlavních postav slibuje velikou zábavu a skvělý herecký koncert,“ říká o obsazení Ženitby režisér. V roli Podkolesinova věrného přítele Kočkareva se představí Tomáš Šulaj, který je podle režisérových slov díky svému temperamentu ideálním představitelem této role.

RECENZE: Brněnský Dalibor pod palbou samopalů

Divadlo

Další Agátiny nápadníky hrají Ivan Dejmal, Petra Bláha a Michala Bumbálek, kteří své postavy uchopili jako svérázné postavičky gogolovského světa.

„Sám Gogol byl velmi nerozhodný člověk. Napsal hru o tom, že by byl člověk nejraději, kdyby za něj rozhodoval někdo jiný. A o tom, jaké takové cizí rozhodování má tragické a komické důsledky,“ upřesňuje režisér Pácl.

Diváci se mohou také těšit na nápadité řešení kostýmů, které navrhla Linda Borárosová, a na velmi jednoduchou, ale velmi funkční scénografii Dragana Stojčevského.

Ženitba ruského dramatika Nikolaje Vasiljeviče Gogola (1809–1852) patří k nejvýraznějším divadelním komediím světové dramatiky. V Mahenově divadle poprvé zazní v novém překladu, který vznikl na objednávku a na tělo zdejšího činoherního souboru.

„Gogol je génius. Díky svému zvláštnímu pohledu na svět a díky svému talentu vidí a ukazuje věci, které bychom se jinak o člověku vůbec nedozvěděli,“ dodává Jaroslav Vostrý, který hru přeložil spolu se Zuzanou Sílovou.

RECENZE: Dramatická i humorná Věc Makropulos

Kultura

V každém tvoru jiskra boží

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Mahenovo divadlo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám