Hlavní obsah

Bastard se vrací. Bude jiný, stále ale půjde o nekonečný boj dobra a zla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před více než třiceti lety (1993) předvedlo Městské divadlo Brno (MDB) divákům autorský muzikál Bastard, předháněly se kritiky v superlativech. Vyprodaná představení svědčila o jejich oprávněnosti a dílo podle libreta Stanislava Moši, který kus i režíroval, s hudbou Zdeňka Merty, které se odehrálo ve více než dvou stech reprízách, hostovalo i v pražském Národním divadle. Nyní se Bastard vrací na hudební scénu MDB, která tehdy ještě nestála.

Foto: MDB - Tino Kratochvil

Bastard 2024 - Dušan Vitázek v roli Bastarda, Viktória Matušovová jako Satan

Článek

V režii Petra Gazdíka půjde v pohádkovém příběhu vizualizovaného oratoria opět o střet dobra i zla, o zápas o duši. Přesto však podle tvůrců vzniká zcela nová původní inscenace, která se snaží příběh Bastarda přiblížit současnosti.

Fantazijní světy, které Satan Bastardovi nabízí, tak mohou připomínat situace a místa, která důvěrně známe. Text i hudba zůstávají stejné, což jen potvrzuje nadčasovost tohoto díla.

„Vždy se jako režisér snažím vcítit do rozpoložení a myšlenek autorů a na základě tohoto vlastního porozumění vyprávět příběh tak, jak ho mysleli, a současně po svém. Není tomu jinak ani tentokrát. Jediné vnitřní omezení je v tom, že tentokrát jsou autoři blízcí lidé a přál bych si, aby měli radost…“ popsal práci na „staronovém“ díle Novinkám režisér Petr Gazdík.

Herec a zpěvák Dušan Vitázek: Samostatná vystoupení jsou jako droga

Kultura

Bastardem, který byl původně napsán na činoherní scénu, divadlo současně oslaví dvacet let trvání scény Hudební.

„Autoři se při jeho tvorbě inspirovali především Goethovým Faustem, v jehož centru stojí člověk toužící po dalším a dalším poznání. Tohoto zástupce lidstva ovšem postavili mezi Dobro a Zlo, mezi Ducha svatého a Satana, a po vzoru středověkých moralit a pohádek nechali tyto dva protipóly, aby se střetly v boji o jeho duši,“ popisuje dramaturgyně Klára Latzková.

Foto: MDB - Tino Kratochvil

Esther Mertová vytváří v novém bastardovi roli Markétky. Na pódiu se potká i se svou matkou Zorou Jandovou.

Foto: MDB - Tino Kratochvil

Jan Apolenář se po více než třiceti letech do oratoria vrací jako Duch svatý

Představení v plné míře využívá i technické možnosti, které před jednatřiceti lety neexistovaly.

O scénu, kde se odehraje také „cirkus vesmír“, se postaral Petr Hloušek, kostýmy vytvořila Andrea Kučerová, pod hudební aranžmá sedmičlenné kapely, která bude součástí scény, se podepsali Zdeněk Merta a Tony Marko. Ten má na starosti i hudební nastudování. Spolu s herci budou součástí děje také akrobatky z cirkusu LeGrando.

Foto: MDB - Jef Kratochvil

Jan Apolenář a Zora Jandová v hlavních rolích prvního Bastarda v roce 1993

Foto: MDB - Tino Kratochvil

Tentokrát se Zora Jandová předvede v roli Žebračky

V hlavní roli Bastarda se předvede Dušan Vitázek, Markétku zahraje a zazpívá Esther Mertová, Satana představí Viktória Matušovová a po víc než třiceti letech se do děje vrátí i Jan Apolenář, který měl v původním provedení roli hlavní. Nyní vystoupí jako Duch svatý. Navrátilcem nebude sám. Roli Žebračky vytvoří Zora Jandová.

Premiéra se uskuteční v sobotu 20. dubna.

Hrdinství zachránce židovských dětí jako muzikál ve světové premiéře

Divadlo

RECENZE: Heidi jako nenáročný rodinný muzikál

Divadlo

Reklama

Výběr článků

Načítám