Hlavní obsah

Hrdinství zachránce židovských dětí jako muzikál ve světové premiéře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Winton, tak se bude jmenovat nový muzikál, který ve světové premiéře předvede Městské divadlo Brno spolu s dalšími osmi představeními, která se budou jako novinky hrát v nadcházející divadelní sezoně na činoherní i hudební scéně.

Foto: Archiv MdB

Hudební scéna Městského divadla Brno

Článek

„Muzikál pro naše divadlo napsali Luděk Kašparovský a Daniel Kyzlink a netřeba podrobně popisovat, že vzdává hold hrdinství sira Nicholase Wintona, jehož příběh hrdinství, obětavosti i skromnosti obletěl svět. Celkem připravujeme devět nových inscenací. Pět z nich bude uvedeno na činoherní, čtyři na hudební scéně a hned tři budou ve světové premiéře,“ uvedl k představení nové sezony ředitel divadla a také autor a režisér Stanislav Moša.

Další světovou premiéru bude mít právě jeho autorský muzikál, který napsal spolu se Zdeňkem Mertou - Pohádka o živé vodě, třetím dílem ve světové premiéře bude dramatizace humorného románu o smrti zkušeného autorského týmu MdB Pavla Tomeše, Miroslava Ondry, Stanislava Slováka a Jana Šotkovského Až na ten konec dobrý.

Bylo nás pět i Šakalí léta

První premiérou sezony 2024/2025 však budou počátkem září Ocelové magnolie Roberta Harlinga. „Jde o komedii o vážných věcech. Je to hra pro šest hereček, která je i velkou oslavou ženství,“ uvedl k inscenaci dramaturg Jiří Záviš.

Přežily jsme díky Nicholasi Wintonovi

Film

Na konci stejného měsíce připravuje divadlo v české premiéře lahůdku v podobě současného ve světě nejúspěšnějšího muzikálu Drahý Evane Hansene, o kterém recenzenti říkají, že ačkoli jsou témata smutku a osamělosti vážná, muzikál je všechno, jen ne pochmurný.

Na scénu se také v říjnu vrátí oblíbený magický muzikál Čarodějky z Eastwicku a velké očekávání vyvolává připravovaná idylická komedie o kouzlu dětství Bylo nás pět, kterou podle předlohy slavné knihy Karla Poláčka Bylo nás pět napsali Jan Šotkovský a Mikoláš Tyc. Divadlo ji uvede v prosinci.

Start nového kalendářního roku pak bude ve znamení již zmíněných po sobě jdoucích tří světových premiér – Pohádka o živé vodě v lednu, Až na ten konec dobrý v únoru a muzikál Winton v březnu.

Na duben bude připravena činoherní tragická fraška Floriána Zellera Otec, divadelní sezonu uzavřou v květnu legendární Šakalí léta Petra Šabacha, Ivana Hlase, Petra Jarchovského a Jana Hřebejka.

V Plzni si jako první v Česku troufli na americký muzikál Company

Divadlo

RECENZE: Troja je jen další výpravný muzikál

Divadlo

Může se vám hodit na Firmy.cz: Městské divadlo Brno

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám