Hlavní obsah

Divadelní premiéry týdne ovládne Lolita, Tarzan i Zátopek

Právo, rh

Divadelní premiéry prvního říjnového týdne se inspirovaly slavnými literárními díly, klasickými dramaty i pozoruhodnými osobnostmi. Na divadelních jevištích se objeví Lolita, Tarzan, Mirandolína i Emil Zátopek. A to v nejrůznější podobě, od činohry až po operu.

Foto: Patrik Borecký

Bestseller Vladimira Nabokova Lolita uvede jako operu pražské Národní divadlo.

Článek

Pod titulem Pan Pros (Slova, která mi nepatří) uvede 2. října divadelní spolek Jedl v prostorách Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích premiéru autorské variace dvou beckettovských témat a motivů. Inscenace je věnována třicátému výročí úmrtí irského dramatika a prozaika, nositele Nobelovy ceny za literaturu Samuela Becketta, k němuž se režisér Jan Nebeský vrací po čtvrt století. Svým výrazným tvůrčím rukopisem přetváří beckettovská témata a motivy do experimentální činohry.

Muž a žena u konce svých sil na pobřeží moře. Čas se zastavil. Vynořují se jen útržky vzpomínek. Nelze zůstat, nelze odejít. Nelze mluvit, nelze mlčet. „Ticho v Panu Prosovi dostává stejnou váhu jako slova, čím méně slov, tím lépe,“ komentuje herečka a scenáristka inscenace Lucie Trmíková. Jejím jevištním partnerem bude David Prachař.

Opera Lolita na námět knihy Vladimira Nabokova bude mít českou premiéru 3. října na scéně Stavovského divadla v nastudování Opery Národního divadla v Praze. Americký bestseller o vztahu čtyřicetiletého spisovatele Humberta ke dvanáctileté dívce Lolitě zhudebnil ruský skladatel Rodion Ščedrin, u nás známý především jako autor baletů, které složil pro svou ženu, vynikající ruskou primabalerínu Maju Pliseckou. Lolita měla světovou premiéru ve švédském překladu v prosinci 1994 ve Stockholmu. V pražské inscenaci v režii Slávy Daubnerové ztvární titulní postavu ruská sopranistka Pelageja Kurennaja v alternaci s domácí sólistkou Marií Reichelovou.

Štefan Švec: Literatura nemá morálku

SALON

Další literární bestseller, kniha Edgara Rice Burroughse Tarzan z rodu opů, se dočká 3. října své muzikálové podoby. Muzikál s písněmi Phila Collinse vznikl pro filmové studio Walt Disney a pro Theatrical Broductions na Broadwayi v New Yorku a v české premiéře ho uvede pražské Divadlo Hybernie. Scénář Davida Henryho Hwanga je proto kromě knihou ovlivněno i filmovou podobou. V režii Libora Vaculíka titulní postavu ztvární v alternaci David Gránský, Vojtěch Drahokoupil a Peter Pecha.

Slovák žije v lese. Inspiroval ho Tarzan

Muži

Premiéru jedné z vrcholných komedií významného italského dramatika Carla Goldoniho Mirandolína uvádí 4. října činoherní soubor Národního divadla v Brně v sále Reduty.

Příběh hostinské, jejíž podnik navštěvují především muži, kteří by se rádi zabydleli i v jejím srdci, nastudoval režisér Peter Gábor, titulní roli ztvární Tereza Groszmannová.

Pro klasiku se rozhodla i dramaturgie činohry libereckého Divadla F. X. Šaldy. Rovněž 4. října má na scéně Malého divadla premiéru inscenace hry norského klasika Henrika Ibsena Paní z moře. Symbolistní příběh tajuplné a s životem nespokojené Elidy Wangelové, jež je přitahována mořem jakožto metaforou volnosti, zaujal uměleckého šéfa souboru, režiséra Šimona Dominika. Elidu Wangelovou v jeho režii hraje Karolína Baranová.

Cirk La Putyka slaví desetiletí

Kultura

Jedním ze stěžejních témat podzimní sezony je osobnost legendárního běžce Emila Zátopka. Kromě připravovaného filmu se jeho osudy nechal inspirovat i tým pražského loutkového Divadla Minor. Scénář k inscenaci, zachycující nejen Zátopkovu osobnost, ale i dobu, v níž Dana a Emil Zátopkovi žili, napsal Jan Jirků, který je i jejím režisérem. Premiéra pod názvem Zá-to-pek! se uskuteční v Minoru 6. října. Autorem loutek vytvořených pomocí 3D tisku a scény je Jakub Kopecký.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám