Hlavní obsah

DiCaprio, Herzigová i retrívři. Do Prahy míří legendární fotograf Bruce Weber

Od 20. září nabídne pražský Dům U Kamenného zvonu výstavu světoznámého amerického fotografa Bruce Webera. Jmenuje se My Education a jde o vůbec první Weberovu velkou evropskou retrospektivu padesáti let jeho tvorby. Akce je proto považována za událost evropského významu.

Fotograf Bruce Weber zve na svou pražskou výstavuVideo: Galerie Hlavního města Prahy

 
Článek

Weber je známý především svými fotografickými sériemi pro módní časopisy, jako jsou Vogue, GQ, W Magazine, The Interview nebo Vanity Fair, a spoluprací s předními značkami jako Calvin Klein nebo Ralph Lauren.

Jeho fotografie často zachycují mladé ženy a muže ve sportovních, odvážných a intimních momentech. Průběžně fotografuje i významné osobnosti z kulturního a politického života, mezi jeho nejslavnější snímky patří například unikátní portréty Nelsona Mandely, malířky Georgie O’Keeffeové či sochařky Louise Bourgeoiseové.

Bruce Weber

  • Narodil se 29. března 1946 v Pensylvánii.
  • Jeho kariéra trvá 50 let a zahrnuje redakční práci pro časopisy Vogue, Harper’s Bazaar, Life, W, Glamour, Vanity Fair, Interview, Rolling Stone a Esquire. Kromě obchodního partnerství se společnostmi Ralph Lauren a Calvin Klein, které trvá po desetiletí, patří na jeho seznam „zákazníků“ i Gianni a Donatella Versace, Nicholas Ghesquiere ze společnosti Louis Vuitton, Pepe Jeans, Moncler, TSE Cashmere, Jil Sander, Margaret Howell, Miu Miu, Frame, Pirelli, Bottega Veneta, Abercrombie and Fitch, Armani, Azzedine Alaïa a Banana Republic.
  • Jeho dílo lze nalézt ve stálých sbírkách Victoria and Albert Museum v Londýně a Muzea moderního umění v New Yorku.
  • Weberova vize, která vešla ve známost jako „Weber look“, byla často vyzdvihována jako módní fotografie, která změnila Ameriku. Do módní fotografie a později do další tvorby vnášel přirozenou momentku.
  • Weber stále fotí na tradiční film. Při práci používá fotoaparáty Pentax 6×7, Leica 35 mm nebo Rolleiflex. Za svou práci obdržel mnoho odborných cen.
  • Jeho filmová tvorba zahrnuje šest celovečerních filmů. Více na jeho osobním webu.

Výstava Bruce Weber: My Education bude mapovat i jeho působení v České republice, kde v roce 2000 nafotografoval sérii s hercem Heathem Ledgerem. Opakovaně spolupracoval i s osobnostmi s českými kořeny, například s Evou Herzigovou či Martinou Navrátilovou.

Organizátoři pražské expozice shrnuli jeho výjimečnost tím, že je stálicí v oboru 55 let. Do Prahy se podle svých slov umělec velmi těší, jak uvedl ve zdravici natočené pro Prahu.

Kurátorka Helena Musilová k tomu ještě podotkla, že jde o jednoho z posledních velkých žijících klasiků fotografie. „Je to autor, který dokáže neuvěřitelně zachytit krásu těla i duše,“ zmínila.

Ambasadorem výstavy v ČR se stal Robert Vano, který při představení akce zmínil, že jeden čas byli v newyorské čtvrti Soho sousedy, ale nikdy neměl štěstí potkat ho osobně.

„Velmi ho obdivuji. Mám všechny jeho knihy, je jich asi čtyřicet,“ řekl Vano s tím, že Weberovy fotky polonahých krasavců ho stále inspirují.

Ghetta jsou všude stejná, říká fotograf Těšínský, který objektivem zachytil i exorcismus

Osobnosti

RECENZE: Fotografka Marie Tomanová se vydává do duší mladých Newyorčanů

Kultura
Související témata:
Bruce Weber

Výběr článků

Načítám