Hlavní obsah

Deníky Alana Rickmana vyjdou knižně

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Nakladatelství Canongate získalo autorská práva k deníkům zesnulého herce Alana Rickmana. Zápisky, které si vedl po čtvrtstoletí, vyjdou v knižní podobě na podzim roku 2022. Uvedl to deník The Guardian.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alan Rickman si čtvrtstoletí vedl zápisky.

Článek

Rickman, jenž proslul jako profesor Snape v sérii o Harrym Potterovi nebo v roli plukovníka Brandona v adaptaci románu Jane Austenové Rozum a cit, začal s psaním deníku zkraje devadesátých let, kdy byl na počátku filmové kariéry. Své zápisky, v nichž pokračoval až do své smrti v roce 2016, hodlal v budoucnu zveřejnit.

Herec se podělil o zákulisní informace z filmových natáčení včetně zmíněné kouzelnické ságy či inscenací, do nichž byl obsazen. Coby náruživý divák také zaznamenával někdy nadšené, jindy kritické hodnocení divadelních her, které navštívil.

Čtenáře seznámí i s okruhem svých přátel nebo středolevicovým politickým postojem. Deník zrediguje publicista Alan Taylor, který jej charakterizoval přívlastky anekdotický, duchaplný, prostořeký a naprosto otevřený.

Podle něj nabízí strhující příběh o každodenním životě pozoruhodného herce, jehož věhlas překročil hranice Spojeného království.

„Kniha odhalí skutečného Alana Rickmana, zábavného, zaníceného a občas i provokativního umělce,“ sdělilo nakladatelství Canongate.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám