Hlavní obsah

Déčko slaví jubileum, nejoblíbenější jsou večerníčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před deseti lety začala Česká televize (ČT) vysílat speciální dětský program Déčko a už po pěti měsících s ním slavila první úspěchy, když se stal nejsledovanější dětskou stanicí evropských veřejnoprávních televizí. U nás nemá konkurenci, stále patří k naprosté špičce, na kterou se denně dívá přibližně 200 tisíc dětí. Vysílání Déčko zahájilo 31. srpna 2013.

Déčko slaví kulatinyVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Během dnešních oslav uvede Déčko několik speciálů.

„Připravili jsme narozeninové Studio Kamarád a AZ Kvíz Junior se známými osobnostmi, pustíme krásný animovaný film Myši patří do nebe, budeme mít adaptaci Malého prince a večer děti uvidí novou řadu plastelínových Žížaláků. Ti se tak stanou s celkem dvaapadesáti díly nejdelším původním večerníčkem,“ prozradil výkonný ředitel ČT D Petr Koliha.

Novinkami budou cyklus nazvaný Co všechno umí počasí, seriál Múzarium aneb Všechny múzy světa a pořad Zachraň se, kdo můžeš. Nové hry si připravil i web Déčka, včetně cyklu Politika se nás týká.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Otec Studia kamarád, dramaturg a scenárista Jiří Chalupa s Jůheláky

„Byl to nádherný úkol stavět na zelené louce okruh pro děti. Měli jsme obrovské ambice a snahy vytvořit pro české děti skvělý, zábavný a zároveň vzdělávací televizní okruh, který si zasluhují. Myslím si, že jsme našli recept, který se osvědčil a po těch letech funguje,“ svěřil se deníku Právo Koliha.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zora Jandová (vpravo) na tiskové konferenci k desátému výročí Déčka

Generální ředitel ČT Petr Dvořák k tomu dodal: „Snažíme se propagovat, že Déčko má děti od obrazovky také trochu odhánět, aby se třeba hýbaly, učily cizí jazyky nebo vařily s Draky v hrnci. Déčko je hlavně bezpečný přístav pro děti.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Generální ředitel České televize Petr Dvořák a výkonný ředitel Déčka Petr Koliha vystoupili ve středu 30. srpna 2023 na tiskové konferenci k desátému výročí kanálu České televize Déčko

Za deset let na Déčku odvysílali 206 tisíc pořadů, tím nejoblíbenějším zůstávají večerníčky. Podle Dvořáka jsou jedinečné Zprávičky, přinášející informace o tom, co se kolem děje způsobem, jemuž děti rozumí.

FOTO: Telka slaví 70. Vydejte se do světa večerníčků a za Sněžným drakem

Kultura

Kamarádi, máme vás rádi! Jůheláci slaví čtyřicet let

Koktejl

Může se vám hodit na Zboží.cz: Myši patří do nebe DVD

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám