Hlavní obsah

Další žaloba kvůli filmu Avatar

Právo, Jaroslav Špulák

Americký filmový režisér James Cameron a jeho společnost Lightstorm Entertainment čelí v souvislosti s veleúspěšným snímkem Avatar žalobě bývalého zaměstnance Erika Rydera. Ten tvrdí, že na přípravě snímku strávil dva roky, ovšem za následující celosvětový úspěch ho nikdo neodměnil.

Foto: Profimedia.cz

Eric Ryder je dalším z mnoha lidí, kteří se domnívají, že jejich nápad byl použit k realizaci finančně nejúspěšnějšího filmu všech dob.

Článek

Ryder odevzdal dokumenty s podrobným popisem svého údajného poškození na nejvyšším soudě v Los Angeles. Zprávu o nové kauze přinesl server Hotmommagossip.com.

Bývalý zaměstnanec společnosti Lightstorm Entertainment tvrdí, že v roce 1999 napsal příběh s názvem K. R. Z. 2068, připravil k němu fotografie, 3D grafiku a podklady pro postavy filmu, který už v té době Cameronova společnost chystala.

Podle žaloby měl být původní projekt environmentálně laděným příběhem o jisté společnosti, která kolonizuje a plení vzdálenou planetu vyznačující se nádhernou přírodou.

Ve snímku se měl objevit i špion společnosti a zvláštní bytosti podobné lidem, které planetu obývaly.

Stejný příběh

Ryder také údajně vymyslel zápletku vztahu mezi špionem a bytostí z planety, která vyústí v jeho následný boj proti praktikám jeho zaměstnavatele.

Eric Ryder je dalším z mnoha lidí, kteří se domnívají, že jejich nápad byl použit k realizaci finančně nejúspěšnějšího filmu všech dob. Nikomu z jeho „poškozených“ předchůdců se však dosud nepodařilo soud s Lightstorm Entertainment a Cameronem vyhrát.

Jeho žaloba je první, kterou podal bývalý zaměstnanec. Prý se s Lightstorm Entertainment dohodl, že jeho nápady nebudou využity bez toho, že by byl uveden jako spolutvůrce a finančně odměněn. V roce 2002 mu údajně bylo řečeno, že o jeho nápad nemají zájem, neboť na filmy s environmentální tématikou by se nikdo nedíval.

O sedm let později byl do kin uveden film Avatar, jenž vydělal téměř 2,8 miliardy dolarů. Režisér James Cameron se k žalobě nevyjádřil.

Reklama

Související témata:

Související články

S nachlazeným tenoristou zpíval i Karel Gott

Po třech letech se vrátil do Prahy v předvánočním čase hvězdný španělský tenorista José Carreras, aby zopakoval tehdejší úspěšný vánoční koncert. Tentokrát se...

Výběr článků

Načítám