Hlavní obsah

S nachlazeným tenoristou zpíval i Karel Gott

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po třech letech se vrátil do Prahy v předvánočním čase hvězdný španělský tenorista José Carreras, aby zopakoval tehdejší úspěšný vánoční koncert. Tentokrát se ale koncert konal v O2 Aréně, ne v Kongresovém centru, a místo Pražské komorní filharmonie ho doprovodili rozhlasoví symfonici (SOČR). Jiná byla i sopranistka – u nás dobře známá z vystoupení v Ostravě a Českém Krumlově, Korejka Park Mi-hae.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Hostem Josého Carrerase byl v sobotu večer i Karel Gott.

Článek

Zůstal naopak dirigent David Gimenéz, Carrerasův synovec, a i spoluúčinkující Kühnův dětský sbor.

Hala byla sice téměř vyprodaná, ale svou velikostí odpovídala vánočnímu koncertu mnohem méně než Kongresové centrum. Zvuk orchestru musel být amplifikován, zpěváci zpívali do mikrofonu a hlavně u Carrerase někdy zvukaři nevyváženě přetahovali. I tak bylo znát jeho nachlazení (i s občasným smrkáním), což ale nevadilo – naopak bylo možné obdivovat zpěvákovu profesionalitu a snahu nezklamat příchozí diváky.

Foto: Petr Hloušek , Právo

José Carreras

Foto: Petr Hloušek , Právo

José Carreras

Repertoár večera byl téměř stejný jako minule – na vánočně vyzdobeném pódiu se dvěma postranními plátny s detaily z koncertu zněly operetní a muzikálové melodie, španělské a italské písně. Znalci Španělska ocenili, že Carreras při zpěvu několikrát zabočil i do rodné katalánštiny. Svět opery zastoupila pouze korejská sopranistka, která přednesla s trochu úsměvnou češtinou i árii o Měsíčku z Rusalky.

Sám Carreras se v posledních letech po přestálé nemoci věnuje hlavně písním, a tak k nejlepším okamžikům koncertu patřily jeho duety se sopranistkou při melodiích ze španělských zarzuel. Vyloženě vánoční ráz měla druhá polovina programu se známými světovými vánočními melodiemi. V nich se také přiřadil k účinkujícím dětský sbor a v závěrečných přídavcích slibovaný domácí host – Karel Gott.

Foto: Petr Hloušek , Právo

José Carreras

Foto: Petr Hloušek , Právo

José Carreras

S jeho příchodem se rozehřálo i publikum a šest přídavků, na nichž se podíleli i Carreras, sbor a Park Mi-hae, bylo mohutně aplaudováno včetně několikanásobných ovací vestoje. Gott sám zazpíval pouze svůj hit Jsou svátky. Vrcholem večera se stalo společné zazpívání White Christmas a úplný závěr se Stille Nacht.

Téměř tříhodinový koncert s přestávkou jistě potěšil a měl onu milou předvánoční atmosféru, jakou takové akce mívají. Ctitelé známých koncertů Tří tenorů si ale museli uvědomit, že doba se posunula, léta ani následky nemoci nelze zakrýt a že při podobných velkých gala ve sportovních halách je výkon sólistů často nevyrovnaný, což kupodivu bylo hlavně znát u korejské pěvkyně.

Foto: Petr Hloušek , Právo

José Carreras

Foto: Petr Hloušek , Právo

Hostem Josého Carrerase byl v sobotu večer i Karel Gott.

U bělovlasého Carrerase nutno obdivovat jeho neutuchající nasazení a stále procítěný lyrický přednes, který nezmizel ani při nachlazení, při kterém by mnozí jiní koncert odřekli či zredukovali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám