Hlavní obsah

CzechTek: hygienici zakázali hlasitou hudbu, hraje se dál

ČTK, Alex Švamberk, Ladislav Schejbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOPIDLNO

Krajská hygienická stanice v Hradci Králové zakázala kvůli překročení norem hluku hudební produkci na CzechTeku v Ledkově u Kopidlna na Jičínsku. Techno překročilo při středečním měření hlukové normy pro denní a zejména noční dobu. Dokud si však pořadatelé rozhodnutí nepřevezmou, nelze proti nim zakročit.

Foto: Petr Prokorát

Slavností přijetí souborů.

Článek

Rozhodnutí o zákazu hudební produkce bylo předáno osobně starostce Kopidlna Haně Slavíkové, písemně odesláno pořadatelské firmě Primano v Praze. Za účasti jičínských policistů i starostky Kopidlna se pak snažili hygienici společně předat toto rozhodnutí i zástupcům pořadatelů přímo v Ledkově.

"Normy hluku směrem k obytné zástavbě byly překročeny jak v denních, tak zejména v nočních hodinách," uvedla tisková mluvčí KHS Veronika Kynosová. " Na základě tohoto měření bylo ve středu, ve smyslu zákona o ochraně veřejného zdraví, vydáno pořádající firmě rozhodnutí o zákazu hudební produkce jako zdroje hluku. Nyní je na nás všech, aby se nám podařilo společně prosadit předání tohoto rozhodnutí příslušným zodpovědným osobám. Co se týká vlastní hygieny v prostorách technoparty, šetření na místě neprokázalo dosud známky rizika šíření nákaz. Odpad, který byl v době kontroly již odvážen, byl zejména anorganického původu a tvořily ho hlavně PET lahve," dodala Kynosová.

Podle Veroniky Kynosové se odpoledne podařilo alespoň telefonicky kontaktovat zástupce firmy Primano, která smlouvu se soukromým zemědělcem Jiřím Antošem uzavřela.

Zasáhnout musí obec a policie

"Veřejnost by si měla uvědomit, že nejsme výkonnou složkou," prohlásil ředitel KHS Ivan Kučera. Na konci toho všeho by měla být sama obec za spoluúčasti policie. Potom budou naše rozhodnutí realizovatelná," dodal Kučera s tím, že KHS si dobře uvědomuje, že situace v areálu se může relativně rychle měnit, zejména z hlediska počtu zúčastněných osob a zajištění hygienických potřeb účastníků. Proto bude KHS situaci dále průběžně sledovat, zejména z hlediska rizika šíření přenosných nemocí.

Technaři odjíždějí

Účastníků obří technoparty každý den citelně ubývá. Ve středu se podle neoficiálních odhadů na loukách v Ledkově zdržovalo kolem 2000 lidí, což je zhruba dvacetina maximálního náporu o uplynulém víkendu.

"Auta z technoparty již jen odjíždějí," řekl policista hlídkující v Ledkově. V Kopidlně jeho kolegové téměř každé odjíždějící auto kontrolovali. "Za dopoledne jsme zjistili 11 řidičů pod vlivem alkoholu. Většinou šlo o zbytkový alkohol do jedné promile," řekl policista.

Na loukách po příznivcích techna zůstává mnoho odpadků. Ač je v areálu několik desítek mobilních záchodů, jsou okolní lesy a křoví plné výkalů.

Pořadatelé i účastníci akce však slibují, že celý areál bude do jejího konce v neděli uklizený. "Vždy jsme to po sobě uklidili," řekl ČTK jeden z účastníků party, který se představil jako Martin z Prahy.

Hygienici mohli přijet až v úterý

"Očekávali jsme jen, že se k problémům hlučnosti i vlastní hygieny na území, kde se technoparty koná, vysloví hned v úvodu akce Krajská hygienická stanice v Hradci Králové," postěžovala si Právu starostka Kopidlna Hana Slavíková. "Oslovili jsme ji hned v samém začátku, všem dotčeným orgánům byl zaslán dopis, ve kterém jsme tuto skutečnost oznámili. Každý z nich se pak měl zachovat podle svých povinností. V pátek ani v sobotu však nikdo nepřijel, proto jsem vše urgovala telefonicky i písemně znovu v pondělí. S měřením hluku se tak začalo až v úterý," konstatovala starostka.

"Nemáme žádnou výjezdovou skupinu, která by mohla na takovéto nárazové akce okamžitě reagovat," brání se ředitel Krajské hygienické stanice (KHS) v Hradci Králové Ivan Kučera. "Jedna naše pracovnice byla na místě již v pátek, měla zde údajně nějaké problémy, zejména s tím, že nemohla sehnat žádného odpovědného pořadatele. Proto se od akce upustilo a měření hluku se provádí až v úterý.

"Čekali jsme tu mnohem horší stav. Je skutečností, že pořadatelé nechali vyčistit záchodky, na které byly největší stížnosti, zahájen byl i úklid odpadků. Vzniku epidemie se tu dosud neobáváme," dodal Kučera. Ředitel Zdravotního ústavu v Hradci Králové Milan Bořek v tomto směru dodal, že výsledky měření hluku, které pro KHS provádí. budou známy ve středu dopoledne. "Takovéto nárazové akce jsou prostě, už z právního hlediska, nešťastné," konstatoval Bořek.

CzechTek: ani za 26 toalet pořadatelé nezaplatili

Na největší taneční party CzechTek u Ledkova, které se o víkendu podle informací pořadatelů zúčastnilo téměř 40 000 lidí, jsou děsivé hygienické podmínky. Toalety nestačí a chybí voda. V úterý přijeli hygienici kontrolovat, zda nejsou porušovány normy, což by umožnilo akci, která má trvat do 3. 8. ukončit. Výsledky však zveřejní až za několik dní.

"Hygiena mizivá, prach, nepořádek, hluk," charakterizovala akci pro Právo starostka Hana Slavíková.  "Osobně to chápu dosti těžko. Za mladé lidi však mluvit nemohu, co je na takových akcích tolik láká a že tam vůbec v takovém hluku vydrží. Je to však zřejmě jejich životní styl a na ten má přece jen každý svůj názor trochu odlišný. Přiznám ale, že při noční návštěvě tu bylo na co koukat."

CzechTek se topí ve výkalech

Mobilní toalety, které si pořadatelé najali, nestačí, jsou přeplněné.  "Co se týká záchodků, budu kontaktovat firmu, která nám je pronajala a zároveň se zavázala k jejich čištění. Ještě dnes to prověřím," ubezpečil v pondělí všechny jeden z pořadatelů, který si říká Docent,.

Zástupkyně firmy Velkostatek Tetín Johnny Servis Anna Mikušíková se cítí jeho slovy pobouřena. "Oni neplní podmínky, ne my. V pondělí  náš pracovník toalety vyčistil  - přesně tak, jak jsme se na tom dohodli, ovšem pořadatelé mu nezaplatili. Dvě a půl hodiny tam čekal, až se někdo z nich objeví a zaplatí mu třetinu domluvené částky za pronájem. Nikdo však nedorazil Od té doby se nemohu dovolat na žádný z telefonů, který nám dali k dispozici." Také starostce města se podle Českého rozhlasu v úterý dopoledne nepodařilo spojit s nikým z pořadatelů, kteří slíbili, že od pondělka začnou areál uklízet, což sice splnili, daleko však s pracemi nepokročili.  

Anna Mikušíková se cítí podvedena. "My jsme jim dodali dvacet šest mobilních toalet s tím, že servis provedeme v pondělí a ve čtvrtek. Nezaplatili nám ani zálohu. Směnka přišla jen faxem, originál nám nedali. Vypadá to, že nebudeme mít ani peníze ani toalety - ty jsou v zoufalém stavu."

Pořadatelé totiž neuvedli firmě, kolik očekávají návštěvníků. "Řekli nám, že půjde o sešlost rockových kapel a udali, že se jí zúčastní tak 1000 lidí. Podle toho jsme jim udělali nabídku. Kdybych věděla, o co jde, tak bych jim toalety nepůjčila," uvedla zástupkyně velkostatku.

Chybí i voda

V improvizovaném areálu není zdarma k dispozici žádná voda, lidé mohou balenou vodu získat pouze u prodejců. U pumpy na okraji obce, která je označena nápisem nepitná voda, postávalo v pondělí dopoledne několik účastníků party, kteří si čerpali vodu do umělohmotných lahví. "Je nějaká kalná, ale alespoň teče, včera netekla vůbec," komentoval jeden z nich.

I obyvatelé Ledkova si stěžují na nedostatek pitné vody v obci. "Voda tu vůbec není, jsou tu dvě obecní studny se závadnou vodou, ale tu již v neděli účastníci akce vyčerpali. Málo vody mám i ve své studni. Musíme poprosit město, aby nám přivezli pitnou vodu," řekl ČTK Josef Pekárek z Ledkova.

"Organizátor podobné akce by měl zajistit účastníkům i dostatek vody, pokud by někteří lidé pili vodu ze studny, která je označena jako nepitná, dělali by to na vlastní nebezpečí," řekla Veronika Kynosová z královéhradecké krajské hygienické stanice.

Bude se měřit hluk

Hygienici z Hradce Králové také budou měřit hladinu hluku. "Objednali jsme měření hluku. Osmihodinové šetření by mělo prokázat, zda jsou povolené hladiny hluku u obytných domů překročeny," řekla Kynosová.

Hygienici podle ní chtěli měřit hluk již minulý pátek, organizátoři je však nevpustili do areálu. "Nyní to s nimi domluvila starostka Kopidlna Hana Slavíková. Pokud zjistíme porušení hygienických norem, hrozí organizátorům pokuta, případně dokonce okamžitý zákaz akce," řekla Kynosová.

Ne všem však technoparty vadí. "Někteří lidé by dokonce souhlasili s opakováním této akce, pokud samozřejmě za sebou pořadatelé prostor řádně uklidí. Pro tržby některých živnostníků je příliv dalších lidí do města hotovým rájem," uvedla starostka.

Anketa

Měl by se v příštím roce CzechTek opakovat?
Skvělý, šlo o nejlepší ročník, akce by se měla opakovat
45,3 %
Dobrý, ale měla by se zlepšit hygiena
7,7 %
Průměrný, pokud se nezlepší organizace a hudba, akce ztratí smysl.
3,5 %
Špatný, opakovat by se už neměl.
4,1 %
Proti podobným akcím by se mělo zakročit
39,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 737 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

CzechTek podesáté. Ale kde?

Desátý ročník největší tuzemské techno party CzechTek má začít 25.VII. a trvat možná až do začátku srpna. Pořadatelé zatím tají, kde by se měla uskutečnit,...

Technoparty CzechTek se rozjíždí u Kopidlna

Do Ledkova u Kopidlna na Jičínsku se od čtvrtečního večera sjíždějí účastníci největší tuzemské technoparty CzechTek. Z pořádání akce v katastru obce však nemá...

Výběr článků

Načítám