Hlavní obsah

Co vyprávěl Dům pod náměstím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům pod náměstím, to je název audioknihy spisovatelky a překladatelky Markéty Hejkalové. Čtenářům a posluchačům zvukových knížek je známá nejen svou beletristickou tvorbou, ale i jako překladatelka děl Miky Waltariho nebo finského humoristy Arta Paasilinny, kterého pro českou veřejnost do značné míry objevila a zpopularizovala. Zasloužila se rovněž o zrod a stálé fungování knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě.

Foto: OneHootBook

Obal audioknihy

Článek

A právě do těchto míst, do nejmenovaného města na Vysočině, umístila děj svého románu Dům pod náměstím. Jeho zvukového ztvárnění se ujali Miroslav Táborský a Veronika Lazorčáková.

Dům pod náměstím je vlastně jakousi ságou. Do jisté míry ságou rodinnou, do jisté míry ságou dějinnou. Vypravěčem příběhu je zpočátku dům samotný, přičemž v průběhu se jeho vypravěčská role poněkud upozaďuje.

On ovšem zůstává středobodem dění. Mění se jeho majitelé, mění se jeho funkce a využití a procházejí jím dějiny. Obchod, který je v něm umístěn, je svědkem prvorepublikového rozkvětu, válečných útrap, znárodnění a opětovného návratu potomka původních majitelů.

Od „velkých“ dějin se odvíjejí i soukromé osudy obyvatelů domu, jejich příbuzných a blízkých. Osudy dramatické, tragické i šťastnější, osudy, díky nimž je během tří století kniha zalidněná velkým množstvím postav a jejich pestrých osobních příběhů.

Dům pod náměstím je audiokniha, která vás vtáhne. Příčinou je jednak příjemný vypravěčský styl a jazyk Markéty Hejkalové, také důkladná znalost prostředí, v němž se její postavy pohybují. To vše dotváří a dokresluje vhodná volba obou hereckých interpretů.

Aristokratka pod palbou lásky nezklame

Kultura

Dlouhé pátrání po zmizelé Margot

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Audiokniha: Dům pod náměstím - Markéta Hejkalová, Kniha: Dům pod náměstím - Markéta Hejkalová

Reklama

Výběr článků

Načítám