Hlavní obsah

Citron uvítá v Ostravě EU Beethovenem

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Hvězdy českého heavy-metalu 80. let, členové ostravské skupiny Citron, si vzaly do parády čtvrtou větu Beethovenovy 9. symfonie. Její premiérou ve čtvrtek vyvrcholí jí galakoncert na oslavu vstupu do EU na Prokešově náměstí před ostravskou Novou radnicí.

Foto: Josef Zajíc

Důl Hlubina.Nově otevřeno. Ostrava 5.5.2015.

Článek

Téměř dvacetiminutová úprava zazní na závěr koncertu ve 21.35 hodin  a bude ukončena slavnostním ohňostrojem. Spolu se skupinou Citron si ve skladbě zahraje orchestr Janáčkovy konzervatoře, a zazpívá 200členný pěvecký sbor v čele s Věrou Špinarovou.

Kapelník Radim Pařízek a hlavní autor rockové úpravy geniálního díla o chystané premiéře říká: "Pro někoho to bude schíza, pro jiného alternativa a pro někoho snad zajímavá věc. Jde o volnou rockovou interpretaci. Na jedné straně jsem se snažil respektovat strukturu věty, ale je jasné, že například všechny zpívané party nebylo možné obsáhnout. Premiéra se totiž uskuteční na náměstí, kde bude řada rušivých vlivů."

Vladimír Javůrek ze společnosti Mezinárodní hudební festival Janáčkův máj, která je spolupřadatelem koncertu, říká, že dílo je velmi netradičním pohledem rockera na klasiku "Na jedné straně skladba obsahuje přesně přejaté úseky, jak je Beethoven napsal, a zároveň jde o čistě soudobý pohled rockera.," dodává Javůrek.

Skladba bude nahrána."Pořídíme záznam z náměstí a také studiovou verzi nahrávky. Pak se rozhodne, jakým způsobem cédéčko vydáme. Není například vyloučeno, že s orchestrem nahrajeme dvě až tři další podobné pohledy na významná díla klasiky a uděláme z toho samostatné album," tvrdí rocker Pařízek.

Snahy o moderní úpravy mistrovských děl světové klasiky nejsou v dějinách bigbítu cestou neprobádanou. Průkopníkem v tomto směru je třeba britské trio Emerson, Lake & Palmer a jeho variace na Musorgského Obrázky z výstavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám