Hlavní obsah

Čína chce zdemolovat 1300 let starý buddhistický chrám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady v čínském městě Si-anu, které je domovem světoznámých terakotových bojovníků, nařídily demolici většiny budov 1300 let starého buddhistického chrámu. Jejich krok ale vyvolal značný poprask na internetu.

Foto: Sukree Sukplang, Reuters

Číňané už podobně zlikvidovali mnoho památek v Tibetu.

Článek

Chrám Sing-ťiao uchovává ostatky Süan Canga, což byl čínský mnich, který cestoval do Indie, aby v sedmém století vyzvedl buddhistické svaté spisy. Píše o tom agentura AFP.

Mnichova výprava se stala podkladem pro oblíbenou čínskou televizní inscenaci z roku 1988 Cesta na Západ a inspirovala také dřívější japonský pořad Opice. Ten se zase stal kultovní záležitostí ve Velké Británii a v Austrálii.

Úřady chrám vyzvaly, aby do konce května odstranil dvě třetiny svých budov včetně ložnic mnichů, jídelny a některých místností pro buddhistické obřady. Tento krok je údajně součástí příprav pro podání žádosti o zapsání několika míst v provincii Šan-si mezi památky světového dědictví UNESCO. Podle úřadů je stržení částí budov chrámu „nutné k tomu, aby žádost uspěla“, řekl AFP jeden ze zaměstnanců chrámu, který si nepřál být jmenován.

Nařízení demolice vyvolalo hněv mezi uživateli internetu a nesouhlas vyjádřili i někteří čínští akademici, kteří se pustili do kritiky místní vlády. „Nemísí vláda příčinu a následek, když ignoruje ochranu kulturního dědictví, aby mohla žádat o jeho uznání?“ napsal profesor univerzity v Pekingu Wang Jün-sia v komentáři, který otiskl list Beijing News.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám