Hlavní obsah

Chlapský Kutloch dramatika Kristofa Magnussona odhaluje podstatu mužství

Právo, Jiří P. Kříž

Devět let po světové premiéře Kutlochu německo-islandského dramatika Kristofa Magnussona v Bonnu, poté, co se stal hitem už na třiceti jevištích světa, má šanci dobýt i českou kotlinu. V premiéře ho pro Metropolitní léto hereckých osobností nastudoval s agilním Studiem Dva na Letní scéně Vyšehrad Jan Jirků.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Bohumil Klepl (pilot Helmut) a Filip Blažek (hasič Mario).

Článek

Dvě inscenace Dvojky ze tří premiér letošního léta už si zadělávají na úspěch i po podzimním přenesení pod střechu. Ve Weskerově hře Ženy přežijí září herecké kvarteto Šišková, Krausová, Schneiderová, Kotek, ve čtyřech rolích Kutlochu pro změnu Klepl, Jílek, Slaný, Blažek (premiérové obsazení), Hádek, Bláha, Štabrňák.

Kutloch má v překladu Ivy Michňové a v úpravě dramaturgyně Adély Šotolové návodný podtitul: I muži mají své dny. A je v podstatě Magnussonovým povzdechem nad těžkými osudy chlapů po boku svých žen posedlých nákupními vášněmi.

V jakémsi obchodním gigacentru objeví manželkou stíhaný pilot Helmut (Bohumil Klepl) nevyužívanou místnost a spolu se spolutrpiteli – programátorem Erollem (Václav Jílek nebo Kryštof Hádek) a manažerem Larsem (Michal Slaný či Petr Bláha) – si ho upraví pro slušné mizení z dosahu žen. Co chlap potřebuje? Pohodlný fotel k podřimování u TV přenosů fotbalových mačů a nějakou pochoutku. Kulinářský vkus těch tří dokládají všudypřítomné plechovky od piva a krabice od předpečených pizz.

Oblíbené pochutiny je smíří i se čtvrtým postiženým, hasičem Mariem (Filip Blažek nebo Roman Štabrňák). Vlastně objevil jejich kutloch náhodou při protipožární prověrce. Počáteční úřední snaha vyklidit prostor se ale promění ve spoluúčast s aktivním přispěním do všeobecného ventilování ponurého manželského údělu.

Nepřítomnost po bocích žen, jejichž G bodem jsou jen manželovy kreditky, abych si vypůjčil repliku z jiné hry, omlouvají obchodními jednáními, neodkladnými úkoly a školeními. V tragickém žití nezbývá ovšem nic jiného než řešit stav klidem kutlochu, ale také v náručích milenek, jež mají větší pochopení pro mužské přednosti.

Jenomže zákonem tlupy je nesvár. A když se pak v propletenci vztahů zjistí, že není tak zcela jasné, koho jsou počatá dítka na cestě na svět, hrozí světová válka… Inscenace mistrovsky a sebekriticky odhaluje podstatu mužství, jeho lesk a bídu. Protože – věřte, nevěřte – být chlapem je úděl a prokletí.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Související témata:

Související články

Diváků v českých kinech letos přibylo o 16%

Čeští diváci se opět vrací do kin. Oproti loňsku návštěvnost v prvním pololetí vzrostla meziročně o 16 procent, přestože vstupné se nepatrně zvýšilo. Vyplývá...

Výběr článků

Načítám