Hlavní obsah

Cesty českých dětí po Himálaji

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo dlouhodobě sleduje českou cestovatelskou scénu, tomu není nutné světoběžníka a publicistu Martina Mykisku představovat. Ty ostatní by mohlo zajímat, že se na pultech knihkupectví objevilo již šest jeho knih z nevšedních putování po Americe, Asii i Antarktidě, přičemž nejnovější dvě se týkají jeho nedávného působení v indickém Ladaku.

Foto: Zdeněk Šmýd

Mladý král má vždy růži v ústech.

Článek

Pět měsíců v Himálaji a Po zamrzlé řece do nitra Himálaje jsou již tradičně dobrým popisem Mykiskových nevšedních cest. Zatímco druhá kniha už názvem jasně říká, oč v tomto cestopisu běží, u té první musíme přelétnout i podtitulek: Ladak očima české rodiny.

Martin vzal v létě 2003 na cestu manželku Barboru i dva malé syny Vojtu a Mojmíra. A my tak v době, kdy se mnozí rodiče pomalu bojí pustit děti do lesa, aby na ně nevlezl mravenec, můžeme číst o asijských dobrodružstvích českých kluků ve věku pěti a tří let.

Například o tom, jaké to je cestovat "po indicku" na střeše autobusu. "Při průjezdu rozlehlou vesnicí učím Vojtu uhýbat před nízkými větvemi a dávat si pozor před dráty. Dráty jsou vysoko, učím ho to preventivně," dokládá Mykiska své rodičovské vlohy. Bára zase popisuje, jak probíhalo hubení "krví nasosaných štěnic" v jejich příbytku atd.

Mykiskovi rozhodně nejsou nezodpovědní šílenci a teprve budoucnost ukáže, nakolik se podaří unikátní zážitky z dětství zúročit jejich potomkům ve vyspělé zemi uprostřed Evropy.

Popisem ladackých zážitků, které provázely jejich půlroční působení v roli učitelů angličtiny, ale každopádně Martin a Barbora pomohli odkrýt život obyčejných lidí, kteří si mohou nechat jen zdát o našem blahobytu, a přesto jsou (téměř) stále šťastní a vyrovnaní.

Barbora a Martin Mykiskovi: Pět měsíců v Himálaji

MTM Praha, 2004, 204 stran

Martin Mykiska: Po zamrzlé řece do nitra Himálaje

vydal MTM Praha, 2004, 88 stran + CD s krátkým filmem

Reklama

Výběr článků

Načítám