Hlavní obsah

Českým mladíkům se splnil sen, zahráli si na pódiu s U2

Trojice mladých českých muzikantů si v sobotu zahrála v Berlíně po boku megahvězdných U2. Fanoušky Štěpána, Michala a Cyrila vytáhl zpěvák Bono z "kotle" na pódium, kapela jim půjčila nástroje a nechala je zahrát skladbu Angel Of Harlem. Podle mladíků to nebylo s kapelou předem domluvené.

Článek

Plán muzikantů zahrát si s U2 popsal v pondělí ráno Radiožurnálu Štěpán. Mladíci se na berlínském Olympijském stadiónu postavili pod pódium s transparentem s názvem písně, kterou umějí zahrát. Mávali jím Bonovi před očima tak dlouho, dokud je zpěvák nepozval nahoru.

Kytarista The Edge začal hrát dokola úvodní dva akordy Angel Of Harlem, zatímco pódioví technici předávali mladým Čechům Edgeovu kytaru a baskytaru Adama Claytona a bubeník si sedl na místo Larryho Mullena.

"Tohle je experiment," oznámil poté Bono publiku a pokrčil rameny, aby dal najevo, že vůbec netuší, jak to dopadne. Po první sloce se ale kluci přidali a spolehlivě doprovodili Bona až do konce skladby. Nezaskočila je ani aktuální koncertní úprava, v rámci které Bono v závěru písničky zpívá refrén hitu Man In The Mirror od nedávno zesnulého Michaela Jacksona.

Bono je známý tím, že si na koncertech vybírá z publika fanynky, s nimiž tančí na pódiu. Předávání nástrojů fanouškům však u U2 tak obvyklé není.

Irští U2 jsou od 30. června na světovém turné s názvem U2 360°, kterým podporují své poslední řadové album No Line On The Horizon. V České republice však zastávku neudělají. Posledním a dosud jediným vystoupením kapely v Česku zůstává jejich koncert z roku 1997 v Praze na Strahově, kde hráli v rámci turné PopMart.

Bono má ovšem důvod být k českým fanouškům vlídný. Od jednoho z nich dostal před lety vlastnoručně vyrobenou elektrickou kytaru ve tvaru srdce.

Do Prahy pak zavítal Bono ještě jednou, a to v září 2000 na zasedání Mezinárodního měnového fondu. Tehdy měl ale na visačce své občanské jméno Paul Hewson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám