Hlavní obsah

V sobotu rozdají v Rudolfinu České lvy

Právo, Věra Míšková

Již v sobotu 6. března se pražské Rudolfinum rozsvítí 28. ročníkem udílení výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev. Tradiční průběh však bude mít letošní ročník ze známých důvodů jen částečně.

Foto: Petra Hajská

Ilustrační foto

Článek

V sále usednou nominovaní filmaři, z pódia je přivítá moderátor Václav Kopta. Vedle nich však už se večera, který proběhne bez doprovodných akcí, zúčastní jen nezbytný počet organizátorů a ti, kdo budou laureátům předávat sošky Českého lva. Testování na covid-19 stejně jako další hygienická a bezpečnostní opatření jsou samozřejmostí.

Vykloktat, až pak vstoupit. Čeští lvi jen pro zdravé

Český lev

Celý večer tedy bude koncipován výhradně jako televizní pořad, který bude od 20.10 hodin přenášet Česká televize na ČT1.

Atraktivní nabídka divákům

„Prostory Rudolfina bez publika umožňují pojmout přímý přenos ceremoniálu trochu netradičněji a poskytnout větší prostor kreativitě tvůrčího týmu. Věříme, že i toto pojetí televizní diváky zaujme,“ řekla k tomu výkonná ředitelka ČFTA Tereza Rychnovská.

Režisér Michael Čech: Pandemie nám do Českých lvů hodila covidle

Český lev

Průběh večera mají na starosti režijní supervizor Marek Najbrt, režisér Michael Čech a scénograf Martin Chocholoušek. I přes četná omezení, s nimiž se filmaři museli loni vypořádat, vybírali akademici z úctyhodných 87 titulů, které měly premiéru v roce 2020.

Unikátní on-line nabídka

Vzhledem k opakovanému uzavření kin však měli diváci jen omezenou možnost vidět některé z nich v kinech, protože se v nich kvůli opatřením buď téměř neohřály, nebo v nich nebyly tak dlouho, jak by tomu bylo za normálních okolností.

O to atraktivnější je tedy letos nabídka zhlédnout ještě před slavnostním vyhlášením Českých lvů a poté až do 14. března nominované, respektive vítězné snímky na portálu Dafilms.cz. Diváci mohou sledovat online osm hraných, šest dokumentárních a šest krátkých filmů.

Novinkou letošního ročníku je otevření kategorií nejlepší televizní minisérie a nejlepší seriál, díky čemuž získala například minisérie Herec sedm nominací. Nově budou tedy k přehrání zdarma v nabídce i televizní filmy, minisérie a vybrané epizody televizních sérií.

Kdo má nejvíc šancí na vítězství

Poprvé byly vyhlášeny také kategorie pro animovaný a krátký film, které v nominacích s převahou ovládla nastupující generace studentů filmových škol.

Z pohledu na počty nominací má letos nejvíc šancí historické drama režiséra Bohdana Slámy Krajina ve stínu.

Dostalo jich od členů ČFTA celkem patnáct, jen o jednu méně mají druhé dva favorizované filmy, Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové a Havel Slávka Horáka.

Všechny mají stejně jako Modelář Petra Zelenky a Žáby bez jazyka Miry Fornay nominace na nejlepší film i režii.

Režisérka Mira Fornay: Některé ženy jsou násilnější než muži

Český lev

Nic z toho však v tuto chvíli mnoho neznamená, protože nominace jsou výsledky prvního kola hlasování, v němž akademici vybírali ze všech 21 hraných celovečerních distribučních titulů. V druhém kole už hlasují jen o nominovaných a například ti, jejichž favorité se do nominací nedostali, se pak rozhodují úplně nově.

Ostatně o tom, jak překvapivě může každé dvoukolové hlasování dopadnout, vypovídá snad nejvíc osud filmu Andrey Sedláčkové Fair Play. Ten vstupoval v roce 2015 do slavnostního večera s patnácti nominacemi, aby nakonec žádného Českého lva nedostal.

Trailer k filmu Krajina ve stínuVideo: BontonfilmCZ

Bookmakeři sázeli zpočátku na vítězství Krajiny ve stínu, která vyhrála v únoru Ceny české filmové kritiky. Ale poté, co se do užšího výběru v boji o Oscara dostal Šarlatán, klesl kurz na jeho vítězství z 2,8 na 1,5 a zareagovali také sázkaři. Na to, že Šarlatán vyhraje Českého lva v kategorii nejlepší film, vsadilo podle sázkové kanceláře Chance 97 procent lidí.

Trailer filmu ŠarlatánVideo: CinemArt

V rozhodování o vítězství v cenách Český lev ovšem nehraje – na rozdíl od rozhodování o tom, koho vyšle ČFTA do oscarového klání – roli úvaha, který z filmů by mohl nejvíc oslovit Americkou akademii filmových umění a věd. A tady mohlo sehrát právě jméno světoznámé režisérky Agnieszky Hollandové značnou roli.

Režisér Petr Zelenka: Dron je zabijácká zbraň

Kultura

Šance má i Modelář Petra Zelenky, který je na rozdíl od Šarlatána, Havla a Krajiny ve stínu film ryze současný, moderně natočený a se silnou výpovědí o dnešku nikoliv „jen“ prostřednictvím historických témat. Především z hlediska filmového vyprávění je pak velmi neobyčejný snímek Žáby bez jazyka.

28. Český lev - nominace - Nejlepší režieVideo: ČFTA

Mezi dokumenty je favoritem rovněž velmi aktuální film V síti, který se stal nejnavštěvovanějším filmem loňského roku, mezi televizními díly se nejvíc mluví o Herci, Zrádcích i Stockholmském syndromu.

Tereza Těžká z dokumentu V síti: V hlavě mi z učiva utkvěly hlavně žáby

Český lev

Stojí tedy za to, už proto, aby měli i diváci své favority a sobotní večer se stal zábavnějším, se alespoň na některé z nominovaných filmů ještě do sobotního večera doma podívat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám