Hlavní obsah

Vykloktat, až pak vstoupit. Čeští lvi jen pro zdravé

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádná protiepidemická opatření, zavedená v Česku, doprovodí i 28. ročník udílení cen Český lev. Ceremoniál se uskuteční tuto sobotu v pražském Rudolfinu. Počet osob omezili organizátoři akce na minimum. Zúčastní se jí nominovaní filmaři a ti, co jim ceny budou předávat. Podmínkou jejich vstupu na ceremoniál bude negativní test.

Foto: Petra Hajská

Ilustrační foto

Článek

České lvy pořádá Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), které s testováním pomůže Nadace pro výzkum rakoviny Česká republika. Ta poskytla kloktací soupravy GARGTEST vyvinuté u nás.

Soutěží o České lvy. Který snímek se líbil vám?

Český lev

„Jsme rádi, že můžeme tímto způsobem pomáhat české kultuře. Jedním z důvodů, proč jsme se podíleli na vývoji GARGTESTu, bylo jejich využití u pacientů s rakovinou. Tento neinvazivní a bezbolestný způsob testování si oblíbili ale i umělci, a to hlavně zpěváci,“ říká Peter Vanek, ředitel Nadace pro výzkum rakoviny ČR.

Foto: Novinky

Kloktací testy

Test je jednoduchý na použití a velmi bezpečný, neboť se kloktá čistou vodou. Odebrané vzorky budou poté testovány velmi přesnou metodou PCR, která je v současnosti zlatým standardem v diagnostice covidu.

Testování bude probíhat před ceremoniálem, a to s dostatečným předstihem, aby bylo možné vzorky důkladně vyhodnodit.

Režisér Michael Čech: Pandemie nám do Českých lvů hodila covidle

Český lev

 Dívejte se na televizi

S ohledem na dlouhodobě nepříznivou epidemiologickou situaci je letošní ročník Českého lva připraven čistě jako televizní pořad. Proběhne pouze v přímém přenosu na ČT1 bez dalších doprovodných akcí. Předem zrušený byl i tradiční červený koberec, po němž hosté obvykle k Rudolfinu přicházejí.

Foto: Studio Formaat

Ilustrační foto

Vedle povinného testování počítají lidé z ČFTA i s dalšími protiepidemickými opatřeními, k nimž patří mimo jiné dezinfekce prostor, kde se akce pořádá, ozonem či povinnost všech zúčastněných nosit respirátory.

Anketa

Ovlivní vás nějak, že film získal filmovou cenu?
Ano
18 %
Ne
82 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 395 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám