Hlavní obsah

Česko vyšle do boje o Oscara Horem pádem

– PRAHA

Film režiséra Jana Hřebejka, scenáristy Petra Jarchovského a producenta Ondřeje Trojana Horem pádem doporučí Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) k nominaci na prestižního Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Oznámila to v pátek akademie. Mezi snímky, které získaly největší počet hlasů, byly dále Marhoulův Mazaný Filip a Mistři Marka Najbrta.

Foto: Petra Veselá

Šéf FNUSA-ICRC, Gorazd Stokin, při zahájení

Článek

"Mám z toho velikou radost," komentoval Hřebejk už druhou naději na prestižní ocenění americké Akademie filmových umění a věd.

Za zlatou soškou se totiž s Jarchovským a Trojanem vydal už v roce 2001, kdy se do nejužšího výběru dostal snímek Musíme si pomáhat. Tehdy však zůstalo "jen" u nominace, když sošku pozlaceného atleta dostal tchajwanský snímek Tygr a drak.

Hřebejk nezastíral, že na verdikt ČFTA čekal s velkou nervozitou a netrpělivostí. Podle něj je na to zvědavý i distributor jeho snímku v USA, který s touto informací může pracovat a pokusit se promítnout film co největšímu počtu členů americké akademie.

Filmy, které její členové zařadí do pětice nominovaných na Oscary, budou v USA oznámeny 25. ledna. Oficiální vyhlašovací ceremoniál 77. ročníku Oscarů se uskuteční 27. února.

Anketa

Film Horem pádem už vidělo více než 100 000 diváků. Pokud jste byli mezi nimi, jak se vám líbil? Známkujte jako ve škole.
jednička
33,1 %
dvojka
19,3 %
trojka
14,9 %
čtyřka
16,8 %
pětka
15,9 %
Celkem hlasovalo 571 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Horem pádem do současnosti

Poprvé do aktuálních dnů se vydala dvojice Petr Jarchovský - Jan Hřebejk se svým novým filmem Horem pádem. Na téma rasismu, xenofobie, podvodů, emigrace...

Výběr článků

Načítám