Hlavní obsah

Česko-slovenský Kristus bude v Benátkách cvičit na kruzích

Novinky, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražská Národní galerie představila výtvarný projekt Superstart určený pro společný československý pavilón na letošním 50. ročníku Benátského bienále, které je nejstarší mezinárodní přehlídkou aktuálního výtvarného umění. V interiéru našeho stánku bude zavěšena třímetrová socha Krista, která tu bude v dresu sportovce cvičit na kruzích. Na videoprojekci budou jeho výkon sledovat četní fanoušci, kteří superhvězdě pomohou svým skandováním.

Foto: Leona Roháčková

Starokladrubští koně jsou národním pokladem

Článek

Dílo je společným projektem ostravské skupiny Kamera skura a slovenské skupiny Kunst-Fu. "Modly dnes nenajdete v kostelech, ale na sportovních stadiónech," říká člen Kamery skury René Rohan: "Fanouškové odcházejí ze zápasu a skandují Hašek je bůh. Proto ono vzájemné propojení. Kristus má vypadat jako socha ukradená z chrámu, která byla námi přenesená do jiného prostředí a tady znovu zbožštěna."

Kromě Kamery skury i sklář Mrkus

Instalaci podle mezivládní dohody letos financovalo České ministerstvo kultury částkou 1 milión korun. Slovenská a česká strana se rovným dílem podílí na financování provozu pavilónu - každé z ministerstev platí 450 tisíc korun. Společný projekt Kamery skury a Kunst-Fu vybrala nezávislá porota na základě konkursu. Kurátorem výstavy je Michal Koleček, pracovník Národní galerie v Praze.

Bienále se pro veřejnost otevírá 15. června. Kristus-cvičenec tu na kruzích bude viset až do 2. listopadu, kdy expozice končí. Kromě Kamery skury bude v italských Benátkách z České republiky ještě sklářský výtvarník Pavel Mrkus - do velké mezinárodní expozice si italští organizátoři vybrali jeho videoprojekci, kterou představil loni na IV. bienále mladého umění v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám