Hlavní obsah

Česká televize zveřejnila sedm finalistů pro Eurovizi

Česká televize oznámila sedm finalistů národního kola ČR hudební soutěže Eurovize (ESC). Hlasovat pro jednoho z nich bude možné od 7. do 15. prosince. O přízeň fanoušků i odborné poroty se utkají Annabelle, Elis Mraz, Jordan Haj x Emma Smetana, Giudi, Skywalker, The Valentines a We Are Domi. Soutěžní skladby budou v pondělí zveřejněny na digitálních streamovacích platformách a 7. prosince budou publikovány i live verze jednotlivých písní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zpěvačka a moderátorka Emma Smetana

Článek

Vítěz bude znám 16. prosince, informoval vedoucí projektu Kryštof Šámal.

O vítězi národního kola rozhodne porota spolu s hlasy fanoušků z České republiky a nově i ze zahraničí na oficiální hlasovací ESC aplikaci nebo na webu. Porota bude mít padesátiprocentní podíl na celkovém hlasování. Dalších 25 procent utvoří hlasy českých fanoušků a 25 procent hlasující ze zahraničí. Vítěz národního kola postoupí do jednoho ze dvou semifinále, která se uskuteční v Turíně 10. a 12. května příštího roku. Finále se bude konat 15. května.

Finále Eurovize ovládla italská skupina Måneskin

Kultura

O přízeň fanoušků za Česko usiluje zpěvačka Anabelle s písní Runnin‘ Out Of F* Time. Další zpěvačka Elis Mraz (Eliška Mrázová) si skladbu Imma Be napsala a produkovala sama. Třetí soutěžní skladba By Now je od hudebníků a skladatelů, kteří vystupují sólově i dohromady, v národním kole pod značkou Jordan Haj x Emma Smetana. O strachu zakořeněném v každém člověku zpívá Giudi, česká umělkyně žijící v Itálii, ve skladbě Jezinky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zpěvačka Elis Mraz

Na fanoušky rockové muziky bude spoléhat čtyřčlenná kapela Skywalker soutěžící se skladbou Way Down. Hradecké trio The Valentines nabídne píseň Stay or Go. Poslední soutěžní skladba Lights off je od elektro popové kapely We Are Domi.

Vítězem mezinárodní písňové soutěže Eurovize se letos stala italská rocková skupina Maneskin. Českou republiku v nizozemském Rotterdamu zastupoval zpěvák a tanečník Benny Cristo (Ben Cristovao) s písničkou Kemama. Do finále nepostoupil.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Česká kapela Lake Malawi se probojovala do finále v Tel Avivu

Mezi nejlepší se naopak v roce 2018 dostal Mikolas Josef, který ve finále získal pro ČR dosud nejlepší umístění, šesté místo. Josef vystoupil s vlastní písní Lie To Me a uspěl především hlasy diváků. Česká indie-popová kapela Lake Malawi o rok později skončila se skladbou Friend of a Friend na jedenáctém místě.

Eurovision Song Contest: Přehlídka bizarností i show, která zrodila hvězdy

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám