Hlavní obsah

Česká televize začíná vysílat seriál Náměstíčko

Právo, Radmila Hrdinová

Jen o pár dní se za začátkem školního roku zpozdil nástup nového desetidílného seriálu Náměstíčko, který se na obrazovkách ČT 1 začne objevovat od pondělí v hlavním vysílacím čase.

Foto: archiv autora

Na scéně formace Karel Gott revival Morava.

Článek

"Jsme na náměstí, které není ani velké, ani malé, je okresní. Hezky uzavřené, s poštou, kostelem a upravenými domy. Vypadá trochu starosvětsky, ale jsme v současnosti - takže radosti i starosti našich hrdinů mají punc naší doby. Vedle problémů s nezaměstnaností, korupcí nebo svérázným podnikatelstvím prožíváme především lidské osudy hrdinů, kteří se nejen vyrovnávají s dobou, ale řeší hlavně své soukromé vztahy," říká o seriálu jeho scenárista Jan Míka, autor divácky úspěšného Života na zámku.

Na rozdíl od dosavadních seriálů, které rozvíjejí příběhy hrdinů v průběhu několika dílů, zvolili tvůrci Náměstíčka formu série povídek, v nichž každý díl je věnován příběhu jedné postavy. Mozaika osudů je propojena prostředím náměstí a svéráznou komentátorskou dvojicí trafikantky Plecité a bývalého kontrolora Lopušného v podání herců pražského Národního divadla Luby Skořepové a Josefa Vinkláře.

"Povídka, která je základem scenáristické profese, vyžaduje nápad. Jadýrka mých povídek jsou pravdivá, okoukaná ze života, okolní dužina je vymyšlená," tvrdí Míka.

Příběhy s názvy Veselé Velikonoce, Špalek, Banální diagnóza, O Rybáři a rybce aj. vyprávějí příběh učitelky mateřské školky Lucie Veselé (Ilona Svobodová), truhláře Antonína (Martin Stropnický), doktorky Emy (Veronika Freimannová), učitele na "lidušce" a varhaníka Pantoflíčka (Vladimír Javorský), novináře soukromého listu Vetešník Radima Rybáře (Pavel Zedníček) a řady dalších postav.

Jak tvrdí tvůrci, každý si svůj příběh vybere, protože každý z nás si nese v sobě své "náměstíčko".

Herečce Lubě Skořepové psal scenárista Míka roli "na tělo". "Paní Plecitou mám moc ráda, protože mi jako herečce umožňuje nahlédnout do lidských hlubin. A navíc věci kolem sebe komentuje se smyslem pro slovní vtip. To je moje parketa, ale naposledy jsem si ji užila při Wildeových komediích v Národním divadle," řekla Ljuba Skořepová.

Paní Plecité je věnován sedmý příběh nazvaný Poklad, v němž se odhaluje, že nynější trafikantka má slavnou komediantskou minulost a vlastní zcela unikátní sbírku. Mimochodem, nejen v tomto dílu diváci zjistí, že pan Lopušný si u Plecité kupuje každý den své oblíbené Právo...

Pro bývalého vyslance ve Vatikánu, herce Martina Stropnického byla role truhláře protiúkolem, protože tvrdí, že je jen minimálně manuálně zručný. "Při prvním kontaktu s Náměstíčkem jsem dokonce zapochyboval o zlomyslnosti obsazení. Když jsem zalistoval scénářem, padla mi jako první do oka věta, kterou mé postavě říká Jan Šťastný v roli faráře: "Volá vás Vatikán!"

Režisér Jan Hanuš našel své "náměstíčko" v Žatci. "Je to nádherné město a pro naše účely se ideálně hodilo malé žatecké náměstí, které má v jednom čele kostel a ve druhém radnici. Je uzounké, vypadá jako divadelní dekorace, lidé si tady skutečně vidí z oken do oken. A taky v Žatci bydlí moje maminka, která se o mě během natáčení úžasně starala," prozradil režisér Hanuš.

Televizní štáb strávil v Žatci hodně času. Nejprve tam v prosinci čekal na sníh, aby předtočil vánoční díl - a dočkal se ho až s první klapkou -, pak se tam vrátil začátkem dubna a pobyl v Žatci až do léta. Místní obyvatelé ale přítomnost filmařů uvítali s radostí.

"Žatec a Louny mají jednu z největších nezaměstnaností v České republice, takže Žatečtí byli vděční za příležitost zahrát si v komparsu nebo pronajmout byt pro natáčení. Navíc díky Náměstíčku získalo malé náměstí poprvé v historii vánoční výzdobu. Setkala se s velkým nadšením a prý už to jinak na vánoce nebudou chtít," říká o natáčení producent Jaroslav Bouček.

Kromě již zmíněných herců uvidí diváci v Náměstíčku Ljubu Krbovou, Janu Hlaváčovou, Jiřího Langmajera, Zdeňka Žáka, Kateřinu Hrachovcovou, Václava Vydru, Jiřího Lábuse, Oldřicha Navrátila, Pavla Nového a další známé tváře. Píseň rámující jednotlivé díly napsali Petr Hapka a Michal Horáček a nazpívala ji Hana Hegerová. Objeví se i na jejím příštím CD.

V polovině října se na trhu ocitne i knižní podoba Náměstíčka, kterou vydalo Nakladatelství XYZ, v jednání je videokazeta a DVD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám