Hlavní obsah

Česká televize v neděli uvede novou detektivku Vrah jsi ty!

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"O čem jiném psát, než o lásce a o penězích", napsala kdysi slavná spisovatelka Jane Austinová. To, že její bonmot stále platí, dokládá nová televizní inscenace Vrah jsi ty!, kterou tuto neděli odvysílá ČT. Nicméně detektivní příběh vznikl podle stejnojmenné povídky E. A. Poea.

Foto: Pavel Černý

Start závodu na 100 metrů prsa - ženy.

Článek

 Divák proto může čekat, že půjde o víc, než jenom o chemii sexu a bankovní konta. Divý potok se tu žene kolem chmurných polomů, na něž usedá černý havran - poeovská signatura. "Vhodné to místo pro šťavnatou vraždu," říká postava příběhu Margot (Petra Špalková), spisovatelka píšící pod pseudonymem pokleslé kriminální příběhy. Zápletka filmu nakonec překonává rozdrážděnou fantazii této literátky, když se tu řeší záhada vraždy, která postihne váženou rodinu. Otázka zní, kdo měl důvod zavraždit velkomožného pána Shuttleworthyho? A protože Poe byl velký básník a spisovatel, dobrý důvod měli všichni, kdo se nachomýtli kolem. Pod fasádou spořádané a útlocitné domácnosti bují slepé city a zastírá se lecjaká minulost.

Nutno ovšem podotknout, že Poe režisérky Lucie Bělohradské a scenáristky Jany Knitlové není až tolik ostře řezavý a běsnivý, ale zkratkovitý, zkrotlý a uhlazený. Má sice švih, ale přestože hudba šplhá do drásavých tónin a střih se snaží budit ze spánku adrenalin v krvi, divák se nezbaví dojmu, že tu cosi chybí. A není to jen tím, že autorky pominuly původní bizarní Poeovu pointu, v níž je vrah usvědčen i za pomoci břichomluvectví a triku, kdy na něj z otevřené bedny mrtvola "ukáže" prstem.

Shuttleworthy (Jan Hrušínský) není dost čitelný a málo čpí po blahosklonném, ale tyranizujícím "pokrytectví". Svéhlavý synovec David (Jan Teplý ml.) je příliš matný a jeho milá Margot vypadá jen jako tuctová zamilovaná holka. A cizinec pan Monroe (Lukáš Hlavica)? Působí spíše jako praktický obchodní cestující než dobrodruh. A tak neúplatný, ale i nedůvtipný muž zákona (vynikající Jiří Lagmajer), ani zapíraná matka (dobrá Taťjana Medvecká) či svou třídu potvrzující Viktor Preiss v roli "nejlepšího rodinného přítele" Karlíčka Goodfellowa už nesourodý herecký ansámbl nezachrání.

Do popředí v této interpretaci vystupují realistické rodinné vztahy, jak bývá v Čechách obvyklé. Jde tu o rodinu stísňující, která nedokáže žít v pravdě, ale v pohodlí, v nuceném souladu a předstírané vřelosti. A která se proto může lehce stávat útočištěm pokrytectví a chamtivosti.

Vrah jsi ty! Česká televize (2003) neděle 5 .října 2003, 20.00, ČT 1

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám