Hlavní obsah

Česko, země na pobřeží. Frankfurtský knižní veletrh si vybral čestného hosta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká literatura v záři reflektorů a pod drobnohledem celého literárního světa. Česká republika se stane v roce 2026 čestným hostem frankfurtského knižního veletrhu. V úterý to na tiskové konferenci v Praze potvrdil Juergen Boos, generální ředitel Frankfurtského knižního veletrhu. Mottem projektu má být: Česko, země na pobřeží. V Německu to bude také rok české kultury.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Na tiskové konferenci v budově Ministerstva kultury v Praze došlo k podpisu partnerské smlouvy mezi Českem a Frankfurtským knižním veletrhem.

Článek

„Mořský popis středoevropské země, která leží ve vnitrozemí, upoutá pozornost a zjitří naši fantazii. Jsem zvědav, co všechno s Českou republikou ve Frankfurtu zažijeme. Těšíme se na současné české autory, jako jsou Jáchym Topol, Kateřina Tučková nebo Jaroslav Rudiš. Seznámili jsme se také s mladými spisovatelkami, které zpracovávají současná témata kritická ke společnosti. To nás ohromilo,“ řekl v úterý novinářům Juergen Boos, generální ředitel Frankfurtského knižního veletrhu.

A před podpisem partnerské smlouvy na ministerstvu kultury dodal: „Můj první ponor do české literatury se odehrál s Milanem Kunderou, který bohužel nedávnem zemřel. Kunderovo životní dílo bylo v uplynulém století poznamenáno tvrdými ideologiemi a studenou válkou, ale také obtížemi spojenými s láskou. Pro mě se tím uzavírá pomyslný profesní kruh, protože jsem začínal v německém nakladatelství, které vydávalo Milana Kunderu a Ivana Klímu.“

Vyprávění příběhů

Status čestného hosta se podle Boose zaměří na vyprávění příběhů. „A ty můžete vyprávět rozličným způsobem. Na tohle všechno se ve Frankfurtu těšíme,“ upřesnil.

Nadšením nešetřil ministr kultury Martin Baxa (ODS), který sdělil, že kandidaturu i potřebný rozpočet musela schválit česká vláda: „Je to skvělá zpráva. Česko uspělo v náročném procesu. Je to splněným přáním a snem, stojí za tím veliká práce a velké úsilí. Není to jen prestižní událost spojená s literárním trhem, ale je to událost celospolečenská.“

Plánovaný rozpočet celé akce, s níž mimo jiné souvisí i veletrhy v Lipsku a Frankfurtu v letech 2024 a 2025, má být téměř 200 milionů korun. Na přípravách se podílí několik subjektů včetně Českého literárního centra CzechLit nebo Moravské zemské knihovny v Brně.

Tři roky práce

„To, že česká literatura jede do Frankfurtu, je dobrá zpráva. Čekají nás tři roky náročné práce. Vstupujeme do procesu, nikoli abychom do Frankfurtu něco vyvezli, ale abychom něco dovezli. Těšíme se, že ukážeme českou literaturu v co nejširším pojetí,“ uvedl Tomáš Kubíček, ředitel Moravské zemské knihovny.

„Chceme představit českou literaturu jako celek. Mottem je Česko jako země na pobřeží. Chceme za zaměřit nejen na představivost, tvořivost a humanitu, ale i na to, jestli takové pobřeží má nějaké hranice. Chceme věnovat pozornost překladatelům, bohemistům, audioknihám i novým médiím. Věnovat se budeme také komiksům, ilustracím nebo grafice. Tam máme na čem stavět. Úplnou novinou bude zapojení knihkupectví. Tady jsme se inspirovali Norskem, kde si z knihkupců v malých městech udělali ambasadory,“ upřesnil za České literární centrum Martin Krafl.

Kundera přijížděl inkognito, vzpomínají v Kunštátu

Kultura

Winterbergova zvuková cesta

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám