Hlavní obsah

Winterbergova zvuková cesta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když označíme prozatím nejnovější román česko-německého prozaika, hudebníka a autora komiksových textů Jaroslava Rudiše Winterbergova poslední cesta za knihu neotřelou a neopominutelnou, rozhodně se nejedná o plytký a laciný kompliment. Neotřelá je nejen tím, jaký příběh vypráví, ale i způsobem a formou, kterými je vyprávěna.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

O její neopominutelnosti svědčí nejen čtenářský zájem, ale i několik rozhodně ne bezvýznamných cen a ocenění, které autorovi přinesla. Od nominace na knižním veletrhu v Lipsku v roce 2019 přes Záslužný řád Spolkové republiky Německo z rukou prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera z podzimu loňského roku až třeba po Cenu Karla Čapka, udělenou počátkem letošního roku českým PEN klubem.

Winterbergova poslední cesta je prvním románem Jaroslava Rudiše napsaným v němčině. K českému čtenáři se dostal v překladu Michaely Škultéty. Tedy nejen k českému čtenáři, ale i k českému posluchači, protože Winterbergova poslední cesta získala před nedávnem i svou audioknižní podobu v podání herce Pavla Baťka v režii Michala Bureše.

Devětadevadesátiletý Wenzel Winterberg, zrozený ve stejném roce jako Československá republika a liberecké krematorium, se z Berlína vydává na poslední cestu, a to v pomyslném i skutečném slova smyslu. Průvodcem je mu o dvě generace mladší Jan Kraus, jehož povoláním je trávit s odcházejícími lidmi poslední dny jejich pozemského života.

V případě Wenzela Winterberga se ovšem všechno odehrává docela jinak než obvykle. Stařec posedlý svými „záchvaty historie“ se svým průvodcem cestuje vlaky zimní střední Evropou z Berlína přes Sadovou, dějiště bitvy z roku 1866, která dle jeho mínění navždy změnila dějiny Evropy. Společně navštěvují Liberec, cestují přes Hradec Králové, Plzeň, Brno, Budapešť, Záhřeb.

Winterberg je na cestu vybaven turistickým bedekrem z roku 1913 a s nezlomnou zatvrzelostí srovnává někdejší infrastrukturu navštívených měst s dnešní realitou, jako by snad tvrdošíjně chtěl vykřesat drobné závany Zweigova Světa včerejška.

Právě tyto dějiny jsou prostřednictvím nesourodé ústřední dvojice, dialogů a úvah působivě a neotřele popisovány.

A tuto působivost v audioknize podtrhuje herecké provedení Pavla Baťka, stejně civilní v podobě Jana Krause jako extaticky rozhárané u Wenzela Winterberga.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám