Hlavní obsah

Čarostřelec je severská krimi z josefínských dob

Právo, Ilja Kučera ml.

Na drsný a chladný sever, nicméně sever Čech, do Jizerských hor, umístil spisovatel Jan Horníček děj svého detektivního románu Čarostřelec. Napínavá kniha, která se stala vítězným románem Literární ceny Knižního klubu, se odehrává v zimě roku 1789. Zavádí čtenáře (a v případě audioknihy v podání Martina Pechláta také posluchače) do divokého, krásného, ale také neútěšného kraje.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

Jeho beznadějně chudí obyvatelé tam zápasí o holou existenci odříznuti od světa sněhem a mrazem a jediným zdrojem obživy je pytlačení a pašeráctví na německé hranici. Dvě ústřední postavy, vídeňského doktora Šulce a někdejšího jezuitu kněze Viléma, na místo přivádí krádež v jednom z kostelů. V tamní pověře se totiž traduje, že za pomoci ukradené monstrance a dalších kostelních předmětů lze ulít čarovné kule do pušek, jež pak neminou cíl.

Od případu svatokrádeže se ovšem postupně začínají odvíjet další zločiny, záhadné vraždy a neméně záhadné sebevraždy mladých dívek z okolí. S nasazením životů se oba vrhají do vyšetřování a odhalují i bezcitnou hierarchii panující mezi místními obyvateli, v jejímž čele stojí chladnokrevný a surový čarostřelec.

Je to vyprávění velmi napínavé. Navíc svou významnou roli v něm hraje i kraj, do něhož autor příběh zasadil. V čase hluboké zimy jsou Jizerské hory velmi nebezpečné, nevyzpytatelné a zrádné. Dvojice hlavních hrdinů se tak musí potýkat nejen se zločinci ale mnohdy i se smrtelným ohrožením, jemuž je vystavena ze strany přírody.

V Čarostřelci posluchač nachází všechno, co neodmyslitelně patří k dobré detektivní či dobrodružné knížce. Je tu odvaha, proradnost, nepřízeň vrchnosti, nechybí ani spolčení tajné lóže, ani krásná dívka Kateřina. V podání Martina Pechláta a s vkusnou hudební režií se Čarostřelec velice hezky poslouchá, a má tak jednoznačný dar svého posluchače od prvního do posledního okamžiku vtáhnout a připoutat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám