Hlavní obsah

Budař: Mamánek je zábavná pohádka, která má určitou hloubku

Novinky, Stanislav Dvořák

Jan Budař se chystá režírovat pohádku s filozofickým poselstvím Princ Mamánek. Hlavní role mají hrát Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Jaroslav Plesl, Veronika Kubařová či Jana Kolesárová.

Foto: 2media

Jan Budař jako Mamánek

Článek

Kde se vzal nápad napsat Prince Mamánka?

Protože jsem hlavně herec, tak jsem se dostal k psaní scénářů vlastně trochu z nouze. Přál jsem si hrát ve filmu zajímavou, silnou roli a díky Nudě v Brně, kterou jsem napsal s Vladimírem Morávkem, se mi ten sen splnil. Jako herec mám rád výzvy, baví mě složité, hluboké postavy. Když jsem psal Prince Mamánka, myslel jsem si nejdřív, že bych mohl hrát rytíře Hudrovala, to je postava, co prince v příběhu doprovází, ale nakonec jsem se rozhodl, že si splním dětský sen a budu hrát prince.

Pokud se nám film podaří zrealizovat, tak to bude můj první a asi i poslední princ, takže jsem si na něm dal záležet. Je to vděčná a zábavná postava. A protože mám velmi přesnou představu o tom, jak by ten film mohl vypadat, rozhodnul jsem se k odvážnému kroku, že budu film i  režírovat a produkovat. V tuto chvíli máme asi půlku rozpočtu a sháníme tu druhou půlku, takže koho by to zajímalo, ať mě, prosím, najde.

A jaký je rozpočet? 

Rozpočet je 17 miliónů.

Námět je poměrně hluboký. Je to pohádka?

Určitě, je to zábavná a vtipná pohádka, která bude bavit děti i dospělé a má taky určitou hloubku, protože já mám rád filmy, díky nimž zažiju katarzi a odnáším si z kina silný zážitek.

Princ se má potkat i se smrtí?

Ano, to je jedno z témat. Já věřím tomu, že to, jaký máme vtah ke smrti, takový máme vztah k životu.

Konzultoval jste to se Zdeňkem Svěrákem. Co vám poradil?

Zděnek mi dal velmi cenné dramaturgické konzultace. Měl přesné připomínky a vyjádřil se i pochvalně. Napsal mi moc pěkný dopis, který mám schovaný.

Budete režisér i hlavní herec. To je dost náročné...

Je, abych to zvládnul, tak si velmi pečlivě vybírám tým, který se mnou to dobrodružství zažije. Vše konzultuji s těmi nejlepšími filmaři, které u nás máme.

Koho jste si vybral do hlavních rolí?

Všem hercům jsem psal role přímo na tělo, a když jsem jim scénáře posílal, měl jsem trému, protože jsem si vybral ty nejlepší z nejlepších. Navíc jsou to všechno silné osobnosti, které hluboce obdivuju, a považuju je nejen za herce, ale za umělce, kteří mají přesah do jiných oborů, jsou velmi inteligentní a velmi nároční na to, jaký projekt si vyberou. To, že všichni role přijali, je pro mě fantastická podpora a zároveň příjemný tlak, abych jim neudělal ostudu.

Ondra Vetchý má hrát rytíře Leonarda Hudrovala z Dětenic, neurvalého potulného rytíře. Hrobaře Gustáva Hroudu by měl hrát Milan Lasica, krále Josef Abrhám, královnu Libuška Šafránková. Další role přijali např. Jarda Plesl, Veronika Kubařová, Jana Kolesárová, Danica Jurčová, Lucia Šipošová a další výjimeční herci.

Myslíte, že to bude v kinech hit?

Ano! Jako každý, kdo dělá film, si nepřeji nic jiného. Teď je přede mnou ještě cesta k lidem, díky nimž film bude moci vzniknout. Jsem zvědavý, zda se nám to podaří.

Reklama

Výběr článků

Načítám