Hlavní obsah

Bryan Adams vydává novinku Room Service

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bryan Adams o svém novém albu říká, že je nejglobálnější v celé jeho kariéře. Důvod je prostý: nahrál ho během předcházejícího evropského koncertního turné (2002 - 2004) na hotelových pokojích. 18. dubna 2003 točil i v prostorách hotelu Savoy v Praze, kde vystupoval.

Foto: Ája Dvořáčková
Článek

"Měl jsem přenosné studio, které se vešlo na dvě válendy. Digitální technologie je skvělá věc," raduje se zpěvák, který dosud celosvětově prodal více než pětašedesát miliónů kusů svých desek. Novinka je studiová nahrávka po šesti letech čekání.

"Písničky jsou o mých pocitech na cestách. V takových okamžicích se samozřejmě dostavují i jiné myšlenky, a tak je například skladba Open Road o tom, aby byl člověk silný. Je namířena proti establišmentu," vysvětluje Adams.

Globální album z hotelů

Celé jeho nové album je vlastně o síle a sebedůvěře. Naplno se na něm projevují léty vyzkoušené Adamsovy přednosti, které z něho udělaly rockovou hvězdu a současně sympaťáka s eroticky nakřáplým hlasem. Nikoli drze nakřáplým, jeho "defekt" je řekněme velmi společenský.

Nese v sobě rockový grunt. Přestože se Adamsovy skladby hrají v amerických, evropských i asijských rádiích, on zůstal rockovým klukem z rušné kanadské ulice, který skládá písničky, jak právě cítí. Nekalkuluje. I proto nikdy nesklouzl ke snaze vymýšlet "umění", když jej tisk v minulosti kritizoval za prvoplánovost. Přežil to a dokázal, že schopnost jít si svou cestou přináší ovoce.

V nových písničkách tepe život. Smyslnou svěžest mají šťavnaté rockové vypalovačky i několik balad, u nichž ale pokaždé slyšíte, jak kdesi vespod přes svou zdánlivou táhlost nabírají energii z Adamsova silného výrazu.

Rockové nálady Bryana Adamse

Room Service je dobré album. Dokonale adamsovské a pozitivní. Takové je Kanaďanovo poselství. Bylo by špatné po něm chtít něco, o co mu vůbec nejde.

Jeho aktivity ovšem novinkou nekončí. Chystá album Stripped, na kterém budou akustické nahrávky a také několik demosnímků písniček, které zdobí nové album Room Service. Posluchač tak bude moci nahlédnout do polotovarů v takovém stavu, v jakém byly ve chvíli, kdy zpěvák chodil pozdě v noci na evropských hotelech spát.

Mimochodem, vzpomínané turné bylo velice úspěšné a přestože třeba v Praze přišlo na Adamse jen asi pět tisícovek diváků, jejich náklonnost odměnil porcí skvělého rock"n"rollu.

Bryan Adams: Room Service

Universal Music, 36:55

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám