Hlavní obsah

Broadway se loučila s Les Misérables

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/PRAHA

Nedělní derniérou se po šestnácti letech rozloučil s newyorským publikem muzikál Les Misérables. Muzikál podle románu Victora Huga z roku 1832 se tak stal druhým nejdéle uváděným představením všech dob v broadwayském divadle.

Článek

Od premiéry 12. března 1987 se Les Misérables dočkali 6679 repríz. Déle se udržel na Broadwayi jen muzikál Cats - v letech 1982 až 2000 bylo odehráno 7485 představení.

Na derniéře jen pro zvané vystoupilo v The Imperial Theatre při závěrečném finále na tři sta herců, kteří postupně v představení hráli a zpívali. "Nastal čas říci 'au revoir'," prohlásil při závěrečné oponě producent Cameron Mackintosh. Po jeho boku byli autoři muzikálu Alain Boublil a Claude-Michel Schönberg, stejně jako režiséři Trevor Nunn a John Caird. Přestavení mělo být staženo už 15. března, ale kvůli zájmu diváků byla derniéra posunuta na 18. května.

Francouzský muzikál uspěl po celém světě

Les Misérables byli poprvé uvedeni v roce 1980 v Paříži a anglická verze měla premiéru v říjnu 1985 v Londýně, kde se hraje dodnes. Na Broadwayi se Les Misérables objevili o rok a půl později a stali se ihned hitem. Představení získalo osm prestižních divadelních cen Tony. Show, která stála 4,5 milionu dolarů, jen na Broadwayi utržila přes 410 milionu dolarů. 

V Praze Bídníci opět od září

V Praze se naopak Bídníci na scénu vrátí, 16. září bude mít premiéru jejich nové uvedení na Výstavišti. Opět je bude režírovat Petr Novotný a v obsazení se objeví Helena Vondráčková, Jiří Korn, Jan Ježek, Daniel Hůlka, Leona Machálková, Pavel Vítek nebo Magda Malá. První tři jmenovaní hráli už prvním nastudování z roku 1992.

Reklama

Související témata:

Související články

Bídníci se vracejí po jedenácti letech

Helena Vondráčková, Jiří Korn, Daniel Hůlka, Leona Machálková, Jan Ježek, Pavel Vítek, Magda Malá a další hvězdy se objeví v muzikálu Bídníci (Les Misérables),...

Výběr článků

Načítám