Hlavní obsah

Bratři Čvančarové o dokumentech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kameraman Čeněk Zahradníček s podtitulem: Vzestup a pád filmového týdeníku Aktualita (Toužimský&Moravec, 136 str., 599 Kč), to je název obrazové publikace bratrů Miroslava a Jaroslava Čvančarových. Firma Aktualita totiž v letech 1937 až 1945 připravovala pro kina takzvaný žurnál neboli týdenní obrazovou zpravodajskou relaci.

Foto: Toužimský & Moravec

Obal knihy

Článek

A právě postava Čeňka Zahradníčka (1900–1989), jednoho z nejvýznamnějších českých filmových dokumentaristů, jim poskytla klíč k prezentaci informací o natáčení života z konce ČSR, ale i z časů protektorátu, včetně zachycení barbarské likvidace obce Lidice, vzniku propagandistického snímku s názvem Terezín, židovské samosprávné sídelní město, natáčeného v letech 1944 až 1945, zachycení popravy K. H. Franka nebo i zpravodajství z norimberského procesu s německými nacistickými zločinci.

Čtenář se tak může seznámit nejen s jeho osudy, ale i se životem a dílem Zahradníčkova nejbližšího přítele Zdeňka Buriana, známého ilustrátora a malíře.

Bratři Čvančarovi, pokračovatelé rodu spojeného s českou kinematografií a kinem, vypovídají příběhy mnoha dalších lidí pohybujících se na veřejnosti zvláště v době nacistické okupace. Byli to například kameraman Franz Treml, natáčející zkázu Lidic, nebo Karel Pečený, ředitel Aktuality, odsouzený po válce za propagaci nacismu.

Formou známou z trojdílné obrazové publikace Někomu život, někomu smrt, vypovídající o letech 1939 až 1945 v naší zemi, se tak na veřejnost dostávají unikátní fotografie osobností, které pracovaly pro žurnály Aktualita nebo je týdeníky jako představitele své doby zachytily.

Reklama

Související témata:
Miroslav Čvančara
Jaroslav Čvančara
Kniha Vzestup a pád filmového týdeníku Aktualita

Související články

Výběr článků

Načítám