Hlavní obsah

Bon Jovi u soudruhů pohořel. Čína mu zakázala koncerty

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký mainstreamový pop-rocker Bon Jovi se těšil na první koncerty v Číně, ale náhle přišel zákaz od cenzorů. Oficiálně nesdělili důvod, uvedla BBC. Může to souviset s tím, že měl před pěti lety na pozadí pódia obraz dalajlamy.

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

Bon Jovi

Článek

Na černé listině „záškodníků“ je i zpěvačka Björk, neoblíbený je přítel dalajlamy a veřejný propagátor buddhismu Richard Gere nebo skupina Maroon 5. V jejich případě přišel zákaz z hodně úsměvné příčiny. Jeden člen kapely prý na Twitteru jen popřál k narozeninám dalajlamovi a s turné byl konec.

Pořadatelé z AEG se ještě snaží čínské cenzory přesvědčit, že Bon Jovi není tak nebezpečný, ale šance na úspěch jsou prý hodně malé. Björk zašla mnohem dále. V roce 2008 zazpívala v Šanghaji píseň Vyhlašte nezávislost a do toho skandovala Tibet, Tibet. Linkin Park byli zakázáni proto, že se na tiskové konferenci v Americe  vyfotili s dalajlamou.

Více socialistických hodnot

Čínský úřad pro tisk, rozhlas, film a televizi také nedávno vydal další výnos o televizních pořadech. Čínské reality shows jsou prý moc vulgární a komerční, místo toho budou muset více zdůraznit „socialistické hodnoty jako čestnost, zásadovost a houževnatost“. Úřad doporučuje televizím, aby přestaly přejímat formáty korejské a americké provenience a více důvěřovaly čínské kultuře. Také opakuje starší výtku, že na obrazovce by se neměly objevovat celebrity, které jsou spojeny s drogovými skandály či s prostitucí.

Příliš mnoho pořadů je podle cenzorů povrchních, a navíc vyvolávají ve společnosti konflikty. Nová přísná pravidla televize moc nepotěší. V podstatě je nutí, aby dělaly nudnější reality shows, a Číňany tak nasměrovaly k internetové zábavě. Ale i na internetu částečně funguje cenzura.

Reklama

Výběr článků

Načítám