Hlavní obsah

Bohemia JazzFest začal na Pražském hradě. Zaznělo i portugalské fado

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Královské zahradě Pražského hradu začal včera odpoledne osmnáctý ročník putovního hudebního festivalu Bohemia JazzFest. Počasí bylo ryze letní a prodloužený program trval do dvaadvacáté hodiny. Představili se Camané Quartet z Portugalska, Aurignac & Sanchez Duo ze Španělska, rakouská skupina Edi Nulz, naši Petra Brabencová & JazzFancies a NaOddBeat.

Foto: Vít Šamánek, ČTK

Hvězdou prvního dne festivalu byl portugalský zpěvák Camané.

Článek

Ochranný svaz autorský ve spolupráci s festivalem předal ocenění vítězi soutěže o nejlepší jazzovou skladbu autora do 35 let. Letos ji získal Martin Konvička za skladbu Tsumaranai. Odnesl si za to mimo jiné šek v hodnotě 40 tisíc korun na svůj další hudební rozvoj a novou tvorbu.

Podle dramaturga festivalu Rudyho Linky není akce zaměřená pouze na jazzovou hudbu, jak její název napovídá. V Praze se například hrálo portugalské fado, muzika, která je velice osobitá a která ještě na programu Bohemia JazzFestu nebyla. Do Prahy ji přivezl Camané Quartet z Portugalska.

„Vždycky jsem říkal, že slovo jazz v názvu festivalu znamená, že jsme otevření úplně všemu, co je na té nejvyšší hudební úrovni,“ uvedl Linka.

Foto: Vít Šamánek, ČTK

Hvězdou prvního dne festivalu byl portugalský zpěvák Camané.

Pozvání na první koncert Bohemia JazzFestu od pořadatelů dostal i prezident Petr Pavel. Včerejšího programu se ale nezúčastnil.

„Pan prezident je ve Vilniusu na summitu NATO, a to je důležitější než Bohemia JazzFest,“ sdělil Právu s úsměvem Linka.

Putovní festival dnes pokračuje v Plzni na nádvoří plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla. V pátek se zastaví na náměstí Čsl. armády v Hluboké nad Vltavou, v sobotu na Velkém náměstí v Prachaticích, v neděli v zahradě pod Chodským hradem v Domažlicích a 17. a 18. července vyvrcholí na Moravském náměstí v Brně. Vstup je zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám