Hlavní obsah

Black Sabbath v Praze poprvé v původním složení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Legendární birminghamská skupina Black Sabbath i se svým původním zpěvákem Ozzym Osbournem a bubeníkem Billem Wardem vystoupí ve středu večer v Pražské T-mobile Areně. Před nimi se představí skupiny Soulfly a Velvet Revolver. Koncert je téměř vyprodán.

Článek

Black Sabbath, kteří vznikli na konci šedesátých let, patří k vůbec nejvýznamnějším rockovým kapelám, které ovlivnily stovky následovníků, a to nejen v metalu. Jejich pojetí a sound ovlivnily i crossoverové skupiny nebo rappery.

Skupina nabídla na počátku 70. let neuvěřitelně temný a valivý sound, postavený na dunivé base Geezera Butlera a silných riffech kytaristy Tony Iommiho. Na nimi se nesl vysoký hlas skřehotajícího Ozzyho Osbourna, který zpíval texty s hororovou tematikou.

Klíčových je prvních šest alb, mezi nimiž se objevuje Paranoid, Master Of Reality a Sabbath Bloody Sabbath. V druhé polovině 70. let se skupina dostala do krize, ke které přispěly i drogy a alkohol.

Rozpory nakonec řešil zpěvák Ozzy Osbourne odchodem na velmi úspěšnou sólovou dráhu, alba, která natáčel byla sice zdařilá, skutečným zjevením však přece jen nebyla. Mateřskou skupinu však zastínil. Ta se pokoušela pokračovat s dalšími zpěváky, mezi nimiž se objevil i Ronnie James Dio nebo Ian Gillan, ale její sláva postupně upadala.

V devadesátých letech byly rozpory zapomenuty a skupina se v letech 1997 a 1998 dala načas dohromady. V Praze se představila na koncertu v Edenu 9. června 1998, ovšem bez nemocného bubeníka Billa Warda. V nejklasičtějším složení tedy hraje ve středu poprvé. Neočekává se však, že by soubor, který by měl v létě vystupovat jako hlavní atrakce Ozzfestu, natočil nové písně.

Před sabbathy Soulfly a Velvet Revolver

Thrashmetalové Soulfly založil po odchodu ze Sepultury její zpěvák a kytraista Max Cavalera. Rozvíjet původní pojetí brazilského souboru. I ve Velvet Revolver působí známá jména. Kytarista Slash, baskytarista Duff McKagan a bubeník Matt Sorum spolu hráli v Guns n´Roses, zpěvák Scott Weiland vedl Stone Temple Pilots.

Anketa

Chystáte se na koncert Black Sabbath?
Ano
55,8 %
Ne
8 %
Nevyšlo mi to, ale rád(a) bych ho viděl(a)
36,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 163 čtenářů.

Reklama

Související články

Velvet Revolver jde ke kořenům rocku

Návrat ke kořenům rockové hudby je na světové hudební scéně patrný již od začátku nového tisíciletí. Potvrzuje ho i nová skupina Velvet Revolver na debutu...

Black Sabbath vystoupí v Praze s Ozzym

Legendární Black Sabbath, kteří se stali inspirací pro naprostou většinu metalových následovníků, včetně těch nejsoučasnějších, ale i pro rappery, vystoupí 29....

Výběr článků

Načítám