Hlavní obsah

Black Sabbath vystoupí v Praze s Ozzym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Legendární Black Sabbath, kteří se stali inspirací pro naprostou většinu metalových následovníků, včetně těch nejsoučasnějších, ale i pro rappery, vystoupí 29. června v pražské T-Mobile Areně v nejslavnější sestavě s Ozzym Osbournem za mikrofonem a Billem Wardem u bubnů. Před nimi se představí Velvet Revolver. O vystoupení infomovala agentura Interkoncerts.

Foto: Petr Pokorný

Úspěšný tým Kern-Liebers CR u jihočeské hejtmanky Ivany Stráské.

Článek

Birminghamští Black Sabbath se dali dohromady koncem šedesátých let a záhy se od blues s jazzovými názvuky přeorientovali na velmi temnou, tvrdou a syrovou hudbou, jež souzněla se satanistickou image kapely. Prosadili si druhým albem Paranoid s klasickými skladbami Paranoid, Iron Man a War Pigs, které od nich převzala do repertoáru celá řada následovníků. Svůj temný styl skupina rozvíjela na dalších albech Masters Of Reality, Vol. 4 a Sabbath Bloody Sabbtah. 

V polovině 70 let, kdy vlna tvrdého rocku začala upadat, se skupina závislá na drogách, dostala do krize, která vyvrcholila v roce 1978 definitivním odchodech Ozzyho Osbourna na sólovou dráhu.

Nástup heavy metalu v osmdesátých letech ale pomohl přežít i birminghamské legendě, jejíž sláva však hasla, i když se za mikrofonem objevily velké hvězdy včetně Ronnie Jamese Dia z Rainbow či Iana Gillana z Deep Purple. Lépe se dařilo Ozzymu, i když slibný rozjezd zbrzdila smrt talentovaného kytaristy Randyho Rhodese a Osbournova závislost na alkoholu. Poté co ji překonal, stal se velikou hvězdou metalové scény. 

Reunion kapely

Plynoucí čas otupil ostří sporů mezi zpěvákem a kapelou a ta se v roce 1997 dala opět dohromady. Nejenže spolu vystupovali na turné, v jehož rámci "sabbati" 9. června 1988 vystoupili v Praze, ale také natočili novou desku Reunion. Přestože pak měl následovat už opravdu definitivní rozchod - Ozzy se mínil soustředit na sólovou kariéru a pořádání festivalu Ozzfest - letos se zase dali dohromady. Opět se spekuluje, že natočí desku.

Velvet Revolver na troskách Guns N´Roses

Za pozornost však stojí i předskupiny Velvet Revolver. V té se totiž spojili bývalí instrumentalisté Guns N´Roses, kytarista Slash, basista Duff McKagan a bubeník Matt Sorum se zpěvákem Stone Temple Pilots Scottem Weilandem. V nabroušené tvorbě kapely je slyšet ohlas písní mateřských kapel, jimž nejen nechybí potřebná energie, ale ani modernější podání.

Anketa

Půjdete na koncert Black Sabbath?
Ano
77,6 %
Ještě nevím
11,8 %
Ne
10,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 246 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ozzyho pořad slaví úspěch

Slavný anglický rocker Ozzy Osbourne se podle časopisu Heat umístil v loňském roce třetí na žebříčku nejbohatších britských hudebníků. Svůj úspěch může rodák...

Velvet Revolver jde ke kořenům rocku

Návrat ke kořenům rockové hudby je na světové hudební scéně patrný již od začátku nového tisíciletí. Potvrzuje ho i nová skupina Velvet Revolver na debutu...

Výběr článků

Načítám