Hlavní obsah

Velvet Revolver jde ke kořenům rocku

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat ke kořenům rockové hudby je na světové hudební scéně patrný již od začátku nového tisíciletí. Potvrzuje ho i nová skupina Velvet Revolver na debutu Contraband. V její sestavě narazíme na ostřílené borce. Kytarista Slash, baskytarista Duff McKagan a bubeník Matt Sorum spolu hráli v Guns n´Roses. Zpěvák Scott Weiland vedl Stone Temple Pilots.

Foto: Plzeň-TURISMUS, p.o.

Nedávno se zde konala i dobová módní přehlídka, jejímž prostřednictvím se diváci přenesli do doby, kdy Adolf Loos v Plzni tvořil.

Článek

Jediným neznámým jménem je kytarista Dave Kushner, kterého McKagan povolal ze svého předešlého projektu Loaded.

Velvet Revolver tvrdí, že jsou konečně opravdovou rock´n´rollovou skupinou. Velvet Revolver jsou dnes ve Spojených státech úspěšnou skupinou, která bezprostředně po vydání desky vystoupila na nejvyšší příčky hitparád. Důvod je nabíledni. Rock´n´roll je americká záležitost, proto právě tam nejvíce ocení jeho syrovost a dřevnost v tom nejlepším smyslu slova. V této skupině jsou navíc mimořádně vynikající hudebníci, kteří za sebou mají období v kapelách, jež na přelomu osmdesátých a devadesátých let udávaly tón.

Jejich skladby ale nepřipomínají bývalé partičky. Byť je zvuk Slashovy kytary v písni Superhuman stejně skřípavý jako geniální vyhrávka ve slavné Sweet Child O´Mine, v dalších momentech se Velvet Revolver s Guns N´Roses míjejí. Mají nadhled doby, větší zkušenosti a moderní přesvědčení, že rocková písnička dokáže stát sama o sobě bez kytarového sóla. K tomu jsou Slash a Kushner pocitově jiní hráči, ten první je více slyšet, druhý poctivě tvrdí náladu a dává skladbám zvukovou sílu svými beglajty. Ideální souběh.

Ze všech těch důvodů vyplývá, že přijetí Velvet Revolver za oceánem bylo vstřícné zcela logicky. Jestliže je doba nakloněna rock´n´rollu, potom může být řeč o historicky velmi důležité desce.

Dlouhé hledání zpěváka

Na svém zvuku pracovala skupina dva roky. Lemovaly je především problémy s obsazením postu zpěváka, vždyť Weiland dosud zápolí se závislostí na drogách a absolvoval půlroční soudem nařízenou léčbu a předtím si odseděl rok ve vězení. V hledáčku skupiny bylo hned několik vokalistů.

Nejzásadnější byla snaha oslovit Billyho Idola, ovšem Slash později přiznal, že si netroufli. Hovořilo se i o pokusech spojit se s kontroverzní Courtney Love, vdovou po Kurtu Cobainovi. Tyto informace ale kapela popřela. Faktem je, že se pokusila navázat spolupráci se Sebastianem Bachem, bývalým zpěvákem skupiny Skid Row, která ve své době dělala na streetrockové scéně Guns n´Roses "dvojku". Ani z toho ale nebylo nic, a tak se čekalo na Weilanda. Kvůli němu vyšla deska s půlročním zpožděním.

Velvet Revolver: Contraband

BMG, 56:55 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám