Hlavní obsah

Big Brother má vítěze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětově oblíbená reality show Big Brother se na podzim vrátila na české a slovenské televizní obrazovky. Celkem šestnáct soutěžících trávilo čas společně v jednom domě bez jakéhokoliv kontaktu s vnějším světem. Diváci mohli sledovat veškeré dění i hlasovat každou sobotu o tom, kdo bude ze soutěže vyloučen. V sobotu 13. ledna 2024 proběhlo finále, vítěz si odnesl výhru ve výši 2,5 milionu korun.

Foto: TV Nova

Logo reality show Big Brother

Článek

Pozor, následující text obsahuje spoilery!

Kdo vyhrál Big Brothera 2023

Do finále se probojovalo celkem pět hráčů – Barbara, Katrin, Zoe, František a Stanislav. Během posledního dílu, odvysílaného živě v sobotu 13. ledna 2024, moderátor Míra Hejda postupně oznamoval, kdo ze spolubydlících získal nejméně hlasů. Jako první dům Big Brothera z finálové pětky opustil František, následován byl Katrin. Finálovou trojici tvořili Barbara, Stanislav a Zoe. Na pomyslný bronz dosáhla Barbara.

Moderátor prozradil, že hlasování bylo velmi těsné, a dokonce se jen několik minut před jeho zastavením prohodilo pořadí mezi dvěma finalisty Zoe a Stanislavem. Diváci nakonec nejvíce hlasů poslali Stanislavovi, který se stal vítězem reality show Big Brother Česko-Slovensko 2023 a společně s titulem si odnesl i výhru ve výši 2,5 milionu korun.

Jak se vyřazovalo

Do prvního hlasování této řady hráči nominovali Františka, Andreje, Terezu a Kristýnu. Hlasy diváků nakonec rozhodly o tom, že dům Big Brothera jako první opustila pětadvacetiletá barmanka Kristýna.

Druhé vyřazování stálo pobyt v domě Andreje, pro mnohé jednoho z favoritů soutěže. Ten vypadl na základě diváckého hlasování, nejvíce hlasů na nominaci od svých spolubydlících ale dostala Katrin.

Třetí týden v domě byl poznamenán výstupem Rolanda, který se neudržel a vulgárně se vyjádřil na adresu Katrin. To se mnohým spolubydlícím nelíbilo, a Roland si tak vysloužil nominace od svých protihráčů. Spolu s ním byly nominovány Katrin, Zoe a Ella. Divácké hlasování rozhodlo, že dům jako třetí opustil Roland.

Čtvrtý týden byl ovlivněn něčím, co původně začalo jako hloupý vtip. Vítek s pomocí Karolíny vzal Davidovy trenky z jeho osobních věcí. Nejprve tuto situaci oba využili pro tajnou misi Big Brothera, později se ale David dozvěděl, že Vít skutečně jeho trenky před pár dny v rámci hloupého vtipu vzal. Celá věc Davida naštvala a Vítek se situaci snažil zachránit lží, že šlo o taktiku. V domě tak bylo pěkné dusno.

Nominace nicméně proběhly dříve a spolubydlící označili Terezu, Soňu a Františka. Nejvíce hlasů od diváků dostala Tereza, která tak z domu odešla jako čtvrtá vyřazená hráčka.

Pátý týden dům Big Brothera opustilo hned několik hráčů. Ještě před sobotním vyřazováním byl z domu vyloučen pro porušení smlouvy David. V sobotu byli na milost a nemilost diváků odkázáni Stanislav, Soňa, Vítek a Karolína, kteří dostali nejvíce nominačních hlasů od svých spolubydlících. Tento týden navíc bylo změněno hlasování.

Do té doby lidé hlasovali pro toho, koho už v domě Big Brothera nechtějí, nově se hlasování změnilo – a fanoušci hlasovali naopak pro svého oblíbence. Hráčem, který dostal nejméně hlasů, a dům tak opustil jako pátý (společně s diskvalifikovaným Davidem šestý), byla Soňa. Po jejím odchodu ale moderátor Míra Hejda rovněž poprvé prozradil, kdo získal hlasů nejvíce. Byl to Stanislav. Diváky i spolubydlící poté šokoval oznámením, že jen ten, kdo získal nejvíce hlasů, v domě Big Brothera zůstává – a odejít musela i Karolína s Vítem.

V dalším týdnu se však ukázalo, že Vít s Karolínou dům neopustili. Oba pobývali v tajné místnosti a měli možnost i ovlivnit chod domu, kdy Big Brotherovi pomáhali vymýšlet různé úkoly pro spolubydlící. Nakonec se do hry vrátili, byli ale automaticky nominováni do dalšího hlasování a právě Vít dostal nejméně hlasů od diváků. Z domu Big Brothera odešel den před Štědrým dnem.

Vánoce v domě spolubydlící prožívali emotivně i díky dárkům, které dostali od svých nejbližších. Paní domu se stala Katrin a při další výzvě získala imunitu také Karolína. Do nominace byli posláni Barbara, Ella, Petra, Tarik a František. Nejvíce hlasů získala Ella, naopak nejméně hlasů diváci poslali Petře, která byla v nominacích vůbec poprvé.

Před branami finálového týdne byla překvapením pro spolubydlících i diváky pouze tříčlenná nominace. Zoe byla nominována kvůli Karolíně, která ji do nominace poslala během týdenní výzvy. K ní se přidali jen dva další hráči, kteří dostali nejvíce nominací od spolubydlících, a to Ella a Tarik. Nejvíce bodů od diváků získala Zoe, naopak nejméně Ella, která tak v soutěži skončila těsně před finále. Od té chvíle již bylo možné hlasovat pro vítěze celé soutěže.

Při vyřazování Elly Zoe hrubě porušila pravidla, když Elle tajně předala rukou psaný vzkaz. Později byla situace vysvětlena tím, že Zoe vzkaz napsala Elle a Barbaře pro případ, že by sama vypadla, a v emotivně vypjatém okamžiku zazmatkovala. Polehčující okolností bylo, že došlo k předání informace směrem ven z domu, a nikoliv naopak. Jako trest musela až do odvolání Zoe nosit triko s nápisem „Porušila jsem pravidla!“.

O tom, kolik soutěžících bude v samotném finále, spekulovali diváci i samotní spolubydlící. V 59. díle (na Voyo odvysílaném ve středu 11. ledna) vše objasnil moderátor Míra Hejda, když oznámil, že dům Big Brothera opustí hned dva hráči najednou. Nejméně hlasů do té doby poslali diváci Karolíně, která dům opustila jako první. Poté ji následoval Tarik.

Do úplného finále se tak probojovalo celkem pět hráčů – Barbara, Katrin, Zoe, František a Stanislav. Ti z domu Big Brothera během živého přenosu postupně odcházeli v pořadí podle toho, kolik dostali od diváků hlasů. Pátý se umístil František, čtvrtá Katrin a na třetím místě skončila Barbara. O vítězi celé soutěže se tak rozhodovalo mezi Zoe a Stanislavem, hlasování bylo velmi těsné. Nejvíce hlasů nakonec získal Stanislav, který se stal vítězem a odnesl si výhru ve výši 2,5 milionu korun.

Soutěžící

Nové řady Big Brother Česko a Slovensko se účastnilo celkem 16 soutěžících:

  • Karolína Pištěková (30) – učitelka jógy a meditace
  • František Uvíra (36) – neoficiální trenér Miss Czech Republic
  • Kristýna Burešová (25) – barmanka
  • Roland Obertin (43) – aktuálně žije v Německu
  • Soňa Machyňáková (28) – moderátorka
  • Ella Nemetzová (38) – marketingová odbornice
  • Andrej Kudimov (34) – podnikatel
  • Katrin Slabá (24) – freelancerka
  • David Takáč (37) – trenér
  • Zoe Black (29) - visual merchandiser v obchodě s konfekcí
  • Bára Hacsi (37) – moderátorka v rádiu
  • Tarik Lukšija (22) – profesionální hráč futsalu a pracovník cestovní kanceláře
  • Vít Ehrenberger (26) – podnikatel
  • Petra Chelíková (46) – majitelka salonu krásy
  • Stanislav Liška (27) – rekvizitář | VÍTĚZ
  • Tereza Kostínková (27) – podpora na zákaznickém servisu

Kdy a kde sledovat

První díl nové řady byl odvysílán na placeném portále Voyo v pondělí 13. listopadu, o den později jej uvedla TV Nova. Všechny další díly vysílala Nova Fun. Voyo poskytovalo vždy jeden díl dříve než TV, sobotní večery byly ale vysílány ve stejném čase jak pro televizní diváky, tak pro předplatitele – v sobotu totiž diváci hlasovali, kdo ze soutěžících dům opustí.

Hlasování

Hlasování o osudu soutěžících, které probíhalo každou sobotu, bylo možné přes speciální aplikaci. O vyloučení účastníků z domu rozhodovali diváci, při porušení pravidel ale mohl být soutěžící vyloučen nebo nominován na vyloučení nehledě na divácké hlasování. Naopak ve finální epizodě o celkovém vítězi rozhodovali výhradně diváci.

Česká televize a Nova jsou s novinkami spokojeny. Prima bojuje se sledovaností

Kultura

Pravidla a výhra

Všech šestnáct soutěžících spolu žije v jednom domě, odříznuti od okolního světa. Jejich pobyt celou dobu nepřetržitě sleduje 58 kamer. Soutěžící společně spí v jedné ložnici, a byť má každý svou postel, kompletního soukromí se mu dostane snad jen na toaletě.

Jedinou výjimku má Pán domu, kterého si soutěžící každý týden volí. Výhodou této pozice je soukromá ložnice s koupelnou, je tak jasné, že zvolení za Pána domu musí být zasloužené.

Účastníci si s sebou nesmí do domu přinést knihy, časopisy, alkohol, drogy a elektroniku v podobě mobilních telefonů, počítačů a hudebních přehrávačů. Povoleny jsou hudební a další nástroje bez využití elektrické energie.

Dům je možné kdykoliv opustit, pro soutěžící to ale znamená automaticky konec hry. Kdo zvládne strávit v domě celých devět týdnů, plnit úkoly a mít přízeň diváků v hlasování, ten si na konci soutěže odnese výhru ve výši 2,5 milionu korun (100 000 eur).

Survivor Česko a Slovensko je u konce. Kdo se stal vítězem druhé řady

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám