Hlavní obsah

Bídníci v období zkoušek

Novinky, Helena Vacková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zatímco na newyorské Broadwayi se po šestnácti letech úspěšný muzikál Les Misérables se svými diváky v polovině května rozloučil, v Praze, kam po jedenácti letech opět Bídníci zamířili, se pomalu rozbíhají první zkoušky.

Foto: Petr Prokorát
Článek

"Už máme s Bídníky zkušenost, takže víme, do čeho jdeme," řekl v úterý novinářům na prvním sezení s hlavními účinkujícími režisér Petr Novotný, který kdysi nastudoval i první českou verzi muzikálu.

Ze čtyř víkendových konkursů, které probíhaly od konce března v GoJa Musical Hall, nakonec komise vybrala do hlavních rolí samé hvězdy. Ústřední postavu - Jeana Valjeana - si stejně jako před jedenácti lety zazpívá Jan Ježek a Karel Černoch. Ten k postavě říká: "Je to příběh chlapa, který projde peklem. Musí být surový, drsný, silný, zklamaný, nešťastný a současně čestný." Zároveň si už Černoch začíná zlepšovat fyzičku. Tvrdí totiž, že zpívat s osmdesátikilovým Mariem na zádech, není žádná sranda.

V obsazení nechybí hvězdy

Nováčkem v Bídnících bude v roli Javerta Tomáš Bartůněk a Daniel Hůlka, kterému se tak splnil sen. "Když jsem představení viděl v Londýně, říkal jsem si, že bych chtěl tuhle roli dostat," říká Hůlka.

Mladého revolucionáře Maria si zahraje Pavel Vítek a Bohuš Matuš. Ten kvůli postavě bude muset shodit svou pověstnou bradku. K živelné Eponine se opět vrátí Magda Malá v alternaci s Leonou Machálkovou a brněnskou zpěvačkou Markétou Sedláčkovou. Fantinu si, stejně jako v roce 1992, zazpívá Helena Vondráčková. Střídat se bude se Šárkou Markovou, která si navíc v konkursu uhájila i Cosette. Jako další Cosette se představí Tereza Mátlová. Hospodským Thenardiérem bude Jiří Korn. Jako jeho muzikálová manželka se po Kornově boku objeví Hanka Křížková a Renata Podlipská.

Premiéra Bídníků je naplánována na 16. září v GoJa Musical Hall.

Reklama

Související témata:

Související články

Bídníci se vracejí po jedenácti letech

Helena Vondráčková, Jiří Korn, Daniel Hůlka, Leona Machálková, Jan Ježek, Pavel Vítek, Magda Malá a další hvězdy se objeví v muzikálu Bídníci (Les Misérables),...

Broadway se loučila s Les Misérables

Nedělní derniérou se po šestnácti letech rozloučil s newyorským publikem muzikál Les Misérables. Muzikál podle románu Victora Huga z roku 1832 se tak stal...

Výběr článků

Načítám