Hlavní obsah

Benefiční předpremiéra Kleinových Básníků pomohla seniorům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Už ve středu večer mohli první diváci vidět nový snímek režiséra Dušana Kleina a scenáristy Ladislava Pecháčka Jak básníci neztrácejí naději. Benefiční předpremiéra v pražském kině Illusion vynesla ve prospěch Domova Sue Ryderové zhruba 130.000 korun.

Foto: Anna Faltynková a Marie Starobová

Setkání se seniory

Článek

Tato nestátní nezisková společnost je použije na výstavbu centra pro seniory trpící Alzheimerovou chorobou, které vzniká od roku 2002 v Praze. Projekce se zúčastnili producent pátého pokračování populárních "básníků" a provozovatel kina Miloslav Šmídmajer a představitelka hlavní ženské role Michaela Badinková.

"Specializovaná zařízení pro nemocné se syndromem demence chybí v České republice i ve většině zemí střední a východní Evropy. Dosud jsou u nás takto postižení umísťováni do léčeben dlouhodobě nemocných a na gerontopsychiatrická oddělení," řekla ČTK ředitelka Domova Sue Ryderové Ivana Plechatá. Cílem nového centra je podle ní vybudovat v českých podmínkách ojedinělé zařízení se specifickou, profesionální a důstojnou péčí.

Domov Sue Ryderové působí v Česku od roku 1994. Poskytuje komplexní péči seniorům v obtížné zdravotní či sociální situaci. Nové centrum má být otevřeno příští rok, stavební náklady první etapy činí 34,6 miliónu korun. Dosud bylo proinvestováno přes 20 miliónů.

Dušan Klein začal pátý díl "básníků" natáčet loni v září. Jeho hrdinové Štěpán a Kendy od posledního dílu zestárli o 12 let, tvůrci ale věří, že i dnes do kin diváky přilákají. Podle režiséra se změnily jejich postoje a názory. Jediné prý, co se neztratilo, jsou jejich ideály, které chtějí prosazovat i v dnešním poněkud materiálním světě.

Snímek má premiéru 18. ledna, v únoru bude představena i jeho knižní podoba. Na plátně se objeví Pavel Kříž, David Matásek, Jana Hlaváčová, Pavel Zedníček, Josef Somr a Tereza Brodská, která v minulém díle představovala lékárnici Ute. Novou osudovou ženou bude rusovláska Anička v podání rodačky ze slovenských Malacek Michaely Badinkové.

Reklama

Související témata:

Související články

Básníci po páté -a naposledy?

"Doufám (ale nechci slibovat), že to je skutečně poslední díl, ten další by už musel točit někdo jiný," řekl na úterní tiskové konferenci režisér Dušan Klein,...

Eva Jeníčková Básníkům neodolala

Coby česká herečka zazářila Eva Jeníčková v osmdesátých letech. Snad všichni si ji pamatují jako Vendulku utěšitelku, která ve druhém díle filmových Básníků...

Výběr článků

Načítám