Hlavní obsah

Banksy se možná jmenuje Robbie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská veřejnoprávní vysílací společnost BBC našla starý rozhovor s Banksym, který nikdy nebyl odvysílán celý a který patrně odhaluje křestní jméno záhadného streetartového umělce. Ten sám v dotyčném rozhovoru z roku 2003 tvrdí, že se jmenuje Robbie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Výstava děl Banksyho v pražské galerii Mánes

Článek

V rozhovoru, který byl v úterý použit pro zvláštní díl podcastu The Banksy Story, se novinář BBC tvůrce graffiti zeptal, zda jeho jméno je Robin Banks, na což umělec odpověděl: „Je to Robbie“.

Jde o jeden z mála rozhovorů, který světově proslulý umělec, o němž se ví, že pochází z anglického Bristolu, poskytl rozhlasu. Banksymu, který se proslavil především politicky angažovanými nástěnnými obrazy vytvořenými potají ve veřejném prostoru na různých místech světa, se od počátku kariéry daří tajit svou skutečnou identitu. Jeho díla se přitom prodávají za desítky milionů eur.

Záhada Banksyho totožnosti vyvolala mnoho spekulací, které zahrnovaly i jména Robin, Robert či Robbie.

Banksyho díla na Ukrajině chrání sklo a kamery

Koktejl

Už v roce 2008 britský bulvární list Mail on Sunday tvrdil, že Banksy je výtvarný umělec Robin Gunningham z Bristolu. Odkazoval přitom na fotografii, která údajně tohoto muže zachycuje při práci na Jamajce v roce 2004. Podle listu Bristol Live navíc Gunningham používá jméno Robin Banks.

Pro mnohé je žhavým kandidátem 58letý Robert Del Naja, který rovněž pochází z Bristolu, začínal jako tvůrce graffiti a proslavil se jako člen kapely Massive Attack. Některá Banksyho díla vznikla před nebo po vystoupeních skupiny v daných městech, například v New Yorku či Melbourne.

Kulturní redaktor BBC Nigel Wrench tehdy zhruba 20letého umělce zpovídal v červenci 2003 při příležitosti zahájení jeho výstavy Turf War v Londýně. Rozhovor tehdy nebyl odvysílán celý. Ale téměř o 20 let později, když poslouchal podcast o Banksym, si Wrench vzpomněl na svůj rozhovor s umělcem a našel celý záznam na disku, který měl doma.

Banksy v rozhovoru mimo jiné svá díla přirovnává k narychlo připravovaným jídlům „k ohřátí v mikrovlnce“ a prohlašuje, že za svá díla vytvořená na veřejných prostranstvích bez povolení se nemusí omlouvat.

Agentura AFP soudí, že Banksyho by mohla přinutit k prozrazení totožnosti právní bitva se společností Full Color Black (FCB), která prodává blahopřání inspirovaná Banksyho tvorbou. Firma Full Color Black obvinila umělce a společnost Pest Control, která ho zastupuje, z pomluvy poté, co Banksy na Instagramu vyjádřil rozhořčení nad podobností se svými díly.

Banksyho valentýnské dílo upozorňující na domácí násilí bylo po pár hodinách odstraněno

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám