Hlavní obsah

Anglické jahody vycházejí na DVD, představily se v Cannes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Okupační snímek režiséra Vladimíra Drhy Anglické jahody nyní vychází na DVD a zároveň se v neděli objevil na mezinárodním filmovém trhu v Cannes. Na počátku června bude uveden v soutěži Visegrádu na festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně a poté se objeví v oficiálním programu MFF v Moskvě.

Článek

"Ani jsme nečekali, že organizátoři moskevské přehlídky projeví takový zájem o film, který je z ruského pohledu určitě kontroverzní," podotkl Melounek.

Scénář Martina Šafránka vypráví příběh jedné rodiny odehrávající se 21. srpna 1968, kdy vojska Varšavské smlouvy začala okupovat Československo. Tehdejší události na dlouhá léta poznamenaly životy obyčejných Čechů i mladých ruských vojáků, kteří sem byli posláni. Podobně jsou na tom i hrdinové filmu - student Tomáš, jeho rodina a také ruský "okupant", který jim náhodně zkříží cestu.

"Tento film není o politice, je o lidech," řekl na dnešním křtu tohoto projektu režisér Drha. DVD doplňují bonusy, mezi nimiž jsou dva filmy o filmu, videoklipy skladatele Tomáše Kluse, rozhovory s tvůrci a herci včetně reportáže z premiéry.

Na zlínském festivalu má doprovodit projekci Anglických jahod i představitel hlavní role, mladý ruský herec Alexej Bardukov. Druhou polovinu roku 2009 začne tento snímek na MFF v Karlových Varech, kde bude uveden v sekci České filmy. O účasti na dalších mezinárodních přehlídkách se pak bude rozhodovat postupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám