Hlavní obsah

Alternativní festival Next Wave chystá kusy v dolech i soudní síni

Novinky, kaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáctý ročník setkání kulturní alternativy potrvá od 2. do 10. října v Praze, Ostravě a Brně. Programu dominují divadelní projekty nezávislých souborů a osobností alternativní scény, představení v netradičních prostorech i happeningy v ulicích Prahy.

Článek

Motto letošního ročníku zní: Kdo nejde s námi, jde proti nám. Známé poválečné komunistické a svazácké heslo předznamenává reflexi současné i nedávné politiky v hlavní dramaturgické lince festivalového programu.

"Divadlo jako paměť, divadlo jako povodeň, divadlo jako politikum. Divadlo jako extrémní otevřenost a citlivost, která se přetavuje v extrémní činy a postoje. To jsou hlavní trendy letošního ročníku," přiblížil letošní festivalové téma Vladimír Hulec, kurátor festivalu.

Autentická prostředí: důl a soudní síň 

První festivalový víkend nabídne projekty realizované v autentických prostředích. Sobota 2. října přináší programový blok v ostravském Dolu Michal, kde režiséři a autoři Miroslav Bambušek s Ewanem McLarenem připravili inscenaci Zdař Bůh! o důlních katastrofách v polovině 50. let.

V neděli 3. října mohou diváci ocenit spolupráci souboru Spitfire Company a výtvarníka Jiřího Sozanského a zhlédnout jejich jednorázový projekt Procesy 10/48/7830 přímo v soudní síni na Pankráci, kde byla Milada Horáková odsouzena k smrti.

Premiéry, původní projekty a inscenace ve vlaku

Brněnské Divadlo Feste uvede poprvé dokumentární drama Dr. Emil Hácha, Nejhodnější medvídci zhanobí nejnovější text René Levínského Planoucí srdce, Jiří Jelínek a Divadlo DNO poprvé představí svou novou inscenaci Cesta Samuraje a Ondřej Lipovský bude v rámci festivalu prezentovat svou trilogii Trojjazz.

Důležitým dramaturgickým počinem festivalu je pražská prezentace Ostravské nezávislé scény pod titulem Továrna na sny. Mimo zavedené i netradiční prostory festival plánuje atakovat i veřejný prostor.

Chystají se miniakce ve vlaku Praha – Ostrava, Jan Komárek a Poetic Kamikadze připravují ranní performance na pražských křižovatkách a Milan Kozelka politicky angažované performance v centru Prahy.

Již po osmé festival v rámci slavnostního večera veřejně vysloví Pocty festivalu ...příští vlna/next wave... Letošní komponovaný program připravuje soubor Depresivní děti touží po penězích. V rámci večera budou mít diváci možnost shlédnout také aktuální práci autorské dvojice Kristýna Lhotáková – Ladislav Soukup či soubory Paleja Ballet Theatre či S/M .

Více informací o programu naleznete na adrese www.nextwave.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám