Hlavní obsah

Alternativa s Laibach a Jablkoněm

Novinky, Jana Truksová, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Alternativa si za deset let existence získal nezastupitelné místo. Od prvních ročníků si klade za cíl seznamovat publikum se zajímavými projekty a interprety, a to jak tuzemskými tak zahraničními, kteří by se jinak na naší scéně neobjevili. Současně podporuje a vyhledává mladé tuzemské experimentální kapely.

Foto: Kontra Production

První hoře

Článek

Bude tak tomu i letos, přičemž je třeba zdůraznit, že pořádající Unijazz opět nezapomíná ani na zajímavé filmové a divadelní projekty, či performance.

Jablkoň s orchestrem a hosty

Symfonický Jablkoň je projekt připravený speciálně pro Alternativu a skupina Jablkoň, která už s orchestrem dříve spolupracovala, jím oslaví čtvrtstoletí existence. Jablkoň si přizval Moravské symfoniky pod taktovkou Aleše Podařila a hosty - houslistu Jaroslava Svěceného, vynikající jazzmany trumpetistu Michala Geru a tubistu Filipa Spáleného i písničkářku Radůzu, která si pro tuto příležitost zkomponovala vlastní skladbu. Poprvé budou moci diváci představení shlédnout ve středu 26.11. v brněnské Dvoraně VUT, druhé představení je naplánováno na neděli 30.11. do pražské Archy. Bohužel je již beznadějně vyprodáno.

Hlavní hvězdou Laibach

Neoddiskutovatelně největší hvězdou festivalu jsou slovinští kultovní Laibach, kteří představí své letošní album WAT. Vyšlo po po dlouhých osmi letech od posledního Jesus Christ Superstar. Elektronickým zvukem desky se WAT řadí mezi jiná dvě jejich alba, jimž dominovala elektronika - Das Kapital a NATO. Ovšem není ani zdaleka tak neuchopitelné jako první jmenované, ani tak tanečně podbízivé jako druhé.

Táborská scéna

Sobotní večer nazvaný Tribute to CESTA bude patřit "táborské scéně". Kromě dokumentu Filipa Remundy Chris a Hilary na Cestě, věnovanému hlavním představitelům a zakladatelům CESTy bubenici Hilary Binder a baskytaristovi Chrisu Rankinovi z dua Sabot. Přítomni budou i další představitelé "táborské scény": C, Deverova chyba, Some Other Place. Svou performanci Into the Layers představí další občasný obyvatel Ctiborova mlýna Ryuzo Fukuhara.

Kompletní program festivalu, včetně podrobností o jednotlivých účinkujících najdete tady.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy Miloše Urbana

Spisovatel Miloš Urban uvádí, co ho v poslední době nejvíce zaujalo v kultuře. Redakčním tipem je nové album skupiny Laibach a film Woodyho Allena Darebáčci.

Laibach na Alternativě

Hlavní hvězdou jedenáctého ročníku hudebního festivalu Alternativa budou slovinští konceptualisté Laibach, kteří vystoupí 28. listopadu v Divadle Archa v rámci...

Výběr článků

Načítám