Hlavní obsah

Tipy Miloše Urbana

Novinky, Jaroslav Rudiš, Eva Zajičková, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Miloš Urban uvádí, co ho v poslední době nejvíce zaujalo v kultuře. Redakčním tipem je nové album skupiny Laibach a film Woodyho Allena Darebáčci.

Foto: Daniela Ševčíková
Článek

Tipy Miloše Urbana

Čtu: Deníky režiséra Pavla Juráčka. Můj čtenářský zážitek roku. Nikdy jsem nečetl silnější výpověď o šedesátých letech.

Poslouchám: Od Rachmaninových klavírních koncertů jsem přešel k jeho preludiím.

Viděl jsem: Operu Kráska a zvíře v Národním divadle od Philipa Glasse v podání bratří Formanů. To je opravdový Gesamtkunstwerk. V nápadech dokonce překonávají svého otce. Jejich žertíky se zrcadly a dvojníky mě zvlášť těší, protože sám jsem jedno z dvojčat.

Internet: Pravidelně čtu na netu noviny. Zprovoznil jsem také vlastní stránky www.milos-urban.cz. Moje nakladatelství sídlí na www.argo-books.cz.

Laibach: WAT

Slovinští avantgardisté Laibach už od počátku osmdesátých let experimentují s hudebním prostorem i elektronickými finesami. Jejich pochodový styl byl na světě dříve, než přišli třeba němečtí Rammstein. Ukazuje se ale, že právě to je dnes Slovincům na škodu. Budou neprávem srovnáváni. Záchytným bodem budiž skladba The Great Divide, která je provázena ambientním syntezátorovým zvukem a nasamplovaným muezzinským zpěvem. Laibach na nové desce neučinili žádný zásadní veletoč, zajímaví ovšem stále jsou - a to i otevřeným a provokativním politickým nábojem v textech.

EMI, 58:21

Darebáčci

Ray Winkler je malý zlodějíček a jen těžce nese práci umyvače špinavého nádobí. Když přichází s nedomyšleným plánem jak vyloupit banku za manželkou Frenchy, ona je kategoricky proti. Jenže Ray už celou akci připravil se třemi kumpány, a dokonce ženu přesvědčí, aby investovala poslední úspory do pronájmu malého obchůdku vedle banky.

Jejich pekárna sušenek se stává místem hlavních příprav pro bankovní loupež. Všechno se ale začne komplikovat: hned první den lupiči omylem navrtají vodovodní trubku a další malé katastrofy následují. Zato o sušenky, které peče trpělivá Frenchy, mají zákazníci nebývalý zájem a do jejich života najednou vstupuje nečekaný blahobyt...

Komedii o nezvyklém tunelování banky natočil v roce 2000 režisér Woody Allen a zahrál si i hlavní roli podvodníčka Raye. Frenchy ztělesnila Tracey Ullmanová.

ČT 2, dnes, 21.35

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám