Hlavní obsah

Aero uvedlo strhující muzikál Fela!

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci pravidelných přímých přenosů uvedlo kino Aero londýnské představení Fela! oceněné několika divadelními cenami. Vychází ze života legendárního afrického muzikanta Fely Kutiho.

Článek

Fela Kuti, praotec afro-beatu a politický aktivista, prožil divoký život. Jako námět pro muzikál je nekonečnou studnicí materiálu - je v něm plno fantastické muziky, sexu, napětí, odvahy i politiky. Fela byl mnohokrát na dně a mnohokrát naopak zářil na pódiích v Africe, Evropě a Americe.

Pomocí mluveného komentáře, videoprojekcí a písní sleduje show jeho dospívání a studia v Anglii. Pak založení první skupiny a těžkou cestu nekomerčního muzikanta ke slávě. V Americe Fela procitnul politicky, ale názory amerických černochů mu jako rodilému Afričanovi připadají někdy směšné až hysterické. Oni řeší univerzity a Marxe a v jeho zemi lidi nemají co jíst.

Po návratu do Nigérie odvážně vystupuje proti diktatuře, ale armáda zničí jeho dům a zabije jeho matku. Fela opět prchá z nenáviděné i milované Afriky.

Politiku stranou, muzikál je strhující hlavně fantastickou hudbou. Výkony tanečníků a tanečnic, které nemají daleko k akrobacii, oslní, stejně jako doprovodná skupina s množstvím různých perkusí, klávesami a dechy.

Představitel hlavní postavy Sahr Ngaujah je pohybově úžasně nadaný, po pódiu se prochází hrdě a mrštně jako šelma, samotnému zpěvu moc nedá, ale jako africký tanečník s "gumovým" tělem a také saxofonista sklízí ovace. Čistý zpěv předvádí hlavně představitelka matky Melanie Marshallová, která ale vyznává americkou soulovou školu, čili moc africky nezní.

Fela! je strhující, zábavné a běžnému divákovi velmi přístupné přestavení. Nepotřebujete vědět mnoho o africké hudbě a historii, abyste si ho užili, i když je samozřejmě lepší něco znát. Kdyby někdo chtěl hledat chyby, řekl by, že všechny afro-beatové písně znějí během tří hodin podobně, ale vadilo to někomu? Ne.

Celkové hodnocení: 90 %

Informace o přenosech ze zahraničních divadel na www.kinoaero.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám