Hlavní obsah

134 minut R & B mejdanu se Steviem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soulová legenda Stevie Wonder se někdy bere málem jako zaprášená součást historie. Že je dobrý, se chápe jako samozřejmost. Teprve když vidíte jeho aktuální koncert, což se českému posluchači bohužel podaří těžko, vyjde najevo, jak fantastický je tenhle stárnoucí bříškatý fanoušek Baracka Obamy.

Článek

Dvě a čtvrt hodiny trval Wonderův loňský jeho koncert v natřískané londýnské O2 Aréně, která má větší kapacitu než ta česká (cca 20 000 lidí) a začátkem dubna vychází na DVD pod názvem Live at Last.

Wonder bere své fanoušky na dost dlouhou a přesto strhující cestu hudební historií, při které se nejvíc soustředí na zásadní alba ze "sedmdesátek" (Innervision, Songs in the Key of Life, Talking Book) a nechává u ledu středoproudové písničky z 80. let a začátku 90. let.

Vynikající práci odvádí 14 doprovodných muzikantů (výtečný saxofon, ale i další) a také armáda  kameramanů a zvukařů. Výsledkem je zřejmě nejlepší audiovizuální záznam Wonderova koncertu v historii, podstatně delší a zábavnější než třeba Live in Tokyo Budokan (1982). 

Corea, Davis, Beatles...

Koncert nezní ani trochu jako řídká popová osmdesátková kašička, do které ostatně mohou Wondera řadit jen ti, kteří jeho desky vůbec neznají. Jede se tu špičkový funk, jazz, soul. Celou show zahajuje All Blues od Milese Davise, za zmínku stojí taneční Spain od Chicka Corey a mezitím Stevie cituje robotickým hlasem za použití vokodéru Beatles, Rolling Stones nebo lidovku London Bridge is Falling Down. Uprostřed pak frontman vytáhne do popředí svou dceru Aishu, která zpívá dobře, ale když někdo zpívá "jen dobře" vedle Stevieho Wondera, stejně nakonec vypadá jako "béčko".

Pak už Stevie hraje jenom hity a protože jich má požehnaně, trvá to hodinu a půl - Living for the City, Lately, Sir Duke či naživo zvlášť pěkně zazpívaný dojemný kousek Knocks Me Off My Feet, ke kterému se připojí celá aréna. Ke konci samozřejmě musely přijít letité a přesto nezestárlé skladby I Wish, Isn't She Lovely, You Are the Sunshine of My Life, I Just Called To Say I Love You, Superstition, So What the Fuss. 

Jen v závěru se v rychlosti trochu odbude nádherná balada As, a tak DVD nemůže dostat hodnocení 100%. Mimochodem, v poslední době se rozmohla móda psát na konci recenzí vodítko "zní to jako:" a vyjmenovat nějaké podobné skupiny. Jako Stevie Wonder ale zpívá málokdo, takže zní to jako: R & B legenda na vrcholu. 

Stevie Wonder: Live at Last (DVD), Motown Records 2009

Reklama

Výběr článků

Načítám