Hlavní obsah

Zvrhlého prince nedostanou z vězení ani milióny

Právo, Jakub Troníček, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do konce letošního roku by mohl katarský princ šajch Hamad A. as-Sání (44) stanout před soudem. Člen katarské královské rodiny je u nás stíhán za pohlavní zneužívání nezletilých školaček a kuplířství, za což mu hrozí až osmileté vězení. Od pátku je ve vazbě, ze které se nemůže vykoupit.

Foto: Toulcův dvůr
Článek

"Existuje nebezpečí, že by ovlivňoval svědky, nebo uprchnul do zahraničí," vysvětlil obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha.

Celá kauza je přitom svým rozsahem podle Bláhy zcela výjimečná. "Přirovnat by se to dalo pouze k případu sochaře Pavla Opočenského," uvedl státní zástupce. Zároveň upozornil, že zneužitých nezletilých školaček bylo několik desítek. "Kromě nich k tomu muži docházelo množství dívek, kterým už patnáct let bylo. Takových byla většina," přiblížil Bláha.

Kolik dívek a mladých žen si šajch Hamad do svého luxusního apartmánu v Lumírově ulici v Praze nechal od dvou kuplířek vodit, odmítl státní zástupce specifikovat. Podle dostupných informací ještě policie totožnost všech dívek nezná.

Kriminalisté náruživého prince as-Sáního sledovali několik měsíců. "Máme tak proti němu dostatek kvalitních důkazů. Lze tedy očekávat, že přípravné řízení by mohlo být ukončeno do konce roku," uvedl Bláha.

Zároveň potvrdil, že se as-Sání, který v Česku žije už od poloviny osmdesátých let, nemůže spoléhat na diplomatickou imunitu. "Z informací, které nám poskytlo ministerstvo zahraničí, vyplývá, že obviněný na našem území nepožívá žádných diplomatických výsad," uvedl Bláha. 

Šajch se o pověst rodiny nestaral

Katar zatím na aféru oficiálně nijak nereagoval. "Jsme teprve uprostřed vyšetřování, takže vám k tomu nemůžeme nic říci," sdělil v pátek Naman Baban z velvyslanectví v Berlíně, pod nějž spadá i Česko. Řekl, že katarská ambasáda o případu jedná s velvyslanectvím ČR v Německu. Český konzul Jan Urbánek to ale popřel. "Nikdo nás dnes z katarské strany nekontaktoval," řekl.

As-Sání podle Babana nepatří k blízkým příbuzným katarského monarchy, což nepřímo potvrdil i katarský novinář z Dauhá. "Rodina as-Sání má stovky členů a dělí se do několika větví," upozornil žurnalista, který si přál zůstat v anonymitě. "Jen těžko lze tedy z jednoho jména určit, jak blízko má dotyčný muž k emírovi Hamadu bin Chalífovi as-Sánímu."

V arabském světě jsou sňatky a tedy i sexuální život mladých dívek poměrně běžné, což je dáno i tím, že ženy na Středním východě dříve dospívají, a také až o několik desetiletí dříve než Češi umírají. Rodinná legislativa v některých státech vychází z muslimského právního systému šaría a ten podle většiny výkladů povoluje uzavírání manželství už od puberty.

Zato prostituce i nemanželský sex patří z hlediska islámu k nejtěžším hříchům, postižitelným eventuálně i trestem smrti. Jak řekl zdroj z pražské arabské komunity, zatčený šajch se ale ani nesnažil svůj hýřivý a nákladný způsob života včetně obliby mladých žen skrývat.

"Zjevně mu bylo jedno, že jeho chování může katarskou vládnoucí rodinu nějak poškodit, s tímhle si starosti opravdu nedělal," řekl tento pramen. 

Katařané se o aféře asi ani nedozvědí

O pražské kauze do včerejška žádná katarská média neinformovala a jak Právu řekl zmíněný novinář, asi na to ani nedojde. "Toto je velmi citlivá věc a pochybuji, že by to tu někdo otiskl," řekl.

"Nevzpomínám si, že by se tu v posledních letech nějaký podobný problém panovníkovy rodiny probíral v médiích. A i kdyby k nějakému skandálu došlo, Katařané by se o tom nejspíš dozvěděli jedině ze sdělovacích prostředků okolních států."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám