Hlavní obsah

Zvědavec dronem ohrozil zásah vrtulníku, který převážel těžce zraněnou pacientku

Kriminalisté obvinili 38letého muže, který loni na podzim ohrozil zásah vrtulníku. Ten transportoval z nehody, jež se stala na Domažlicku, těžce zraněnou pacientku. Podle výpovědi tak viník činil ze zvědavosti, za mřížemi může strávit až dva roky.

Foto: Policie ČR

Dron, s nímž 38letý muž ohrozil zásah vrtulníku při nehodě na Domažlicku.

Článek

Krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová potvrdila, že v pondělí zahájili trestní stíhání 38letého muže pro obecné ohrožení z nedbalosti. Událost se odehrála minulý rok v říjnu poblíž Horní Folmavy. Na místo tehdy směřoval i vrtulník W3A Sokol.

Záchranáři naložili těžce zraněnou ženu, nastoupili dovnitř a stroj se zvedl do výšky deseti metrů. „Pilot si všiml nějakého objektu. Když od něj byl asi pět metrů, zjistil, že je to dron. Měl jej v úrovni očí. Aby nedošlo ke střetu, musel nabrat větší výšku a využít maximálního výkonu stroje, aby dron přelétl,“ popsala Brožová.

Pilot vše nahlásil operačnímu důstojníkovi, který informoval policisty s tím, že dron měl přistát na nedaleké tržnici mezi stánky na Folmavě. „Jeden z policistů se tam okamžitě vydal. U jednoho stánku objevil muže, který v ruce držel ovládání dronu, na němž měl upevněný mobilní telefon,“ uvedla mluvčí.

Dron proletěl trhlinou po zemětřesení v Turecku

Blízký a Střední východ

Viník se poté přiznal. Řekl, že byl zvědavý a chtěl se podívat, co se stalo. „Pravidla pro používání dronů však neznal a na létání s dronem neměl oprávnění,“ doplnila Brožová. Případ si převzali kriminalisté, provedli výslechy, vyhodnotili kamerové záznamy a nechali zpracovat posudek z letecké dopravy.

„Ze závěrů jednoznačně vyplývá, že dron mohl ohrozit život a zdraví posádky vrtulníku, zasahujících složek integrovaného záchranného systému i nejméně třiceti přihlížejících osob v bezprostřední blízkosti vrtulníku,“ vyjmenovala. Obviněný je stíhán na svobodě.

Turistka se zřítila ze 60metrového srázu a ještě sama došla k vrtulníku

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám