Hlavní obsah

Útočník na Kvitovou nepochodil u Nejvyššího soudu s dovoláním za tip na přepadení

Právo, Petr Kozelka
Brno

Radim Žondra, který zaútočil na tenistku Petru Kvitovou, neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu (NS) proti trestu 2,5 roku, jímž ho justice potrestala za to, že dal tip svým kumpánům k přepadení advokáta na Blanensku. Senát NS jeho argumenty nevyslyšel a dovolání v neveřejném zasedání odmítl.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radim Žondra přichází k soudu

Článek

Podle verdiktu dal Žondra tip na přepadení advokáta třem lupičům. Ti muže zaskočili v jeho domě, svázali jej, polévali ho slivovicí a škrtali mu zapalovačem u hlavy, aby z něj dostali peníze. Žondru usvědčil právě jeden z lupičů, který mu v dopise z vězení zle vyčinil za to, že on musí sedět za mřížemi, zatímco Žondra v té době vesele pobíhal na svobodě.

Žondra celou dobu procesu tvrdil, jak žije poctivě a zločin je mu naprosto cizí. Stejnou písničku ostatně hrál i při procesu, kde mu soud napařil zatím nepravomocně osm let za přepadení dvojnásobné wimbledonské vítězky, k němuž došlo 20. prosince 2016. Tenistku přitom pořezal na ruce.

Za napadení tenistky Kvitové dostal osm let vězení

Krimi

Žondra ve svém dovolání tvrdil, že s přepadením advokáta nemá nic společného. „Má za to, že logicky vysvětlil všechny skutečnosti. Skutková zjištění soudů jsou v extrémním nesouladu s provedenými důkazy a jsou spekulativní a tendenční v jeho neprospěch,“ napsala do dovolání jeho obhájkyně.

Přepadával staré lidi

Senát NS v čele s Josefem Mazákem měl ale úplně opačný názor. „Jak vyplynulo z učiněných skutkových zjištění, obviněný dal recidivistovi zjednodušeně řečeno tip na vloupání do konkrétního rodinného domu, které také recidivista opakovaně trestaný pro majetkové delikty, spolu s dalšími dvěma osobami, podle učiněného tipu provedl,“ konstatoval soud.

Žondra, který byl v minulosti členem gangu přepadávajícím staré lidi, nesouhlasí ani s trestem za přepadení Kvitové. Jeho odvolání proti osmi letům vězení bude projednávat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám